Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Kyrkans gratisresor ger ensidig Israelbild?
Lör 22 dec 2007 kl 16:00
-Svenska kyrkans gratisresor för journalister strider mot etikreglerna! Och resultatet blir propaganda för den ena parten i Israel-konflikten, positiva artiklar för palestiniernas sak.Det hävdar Oded Meiri,... ordförande i israelvänliga föreningen Fred i Mellanöstern i Göteborg.

 

Oded Meiri har anmält de tio deltagarna i Svenska Kyrkans senaste journalistresa till Västbanken och Jerusalem till journalistförbundets Yrkesetiska nämnd (YEN).

Där är ärendet nu bordlagt i väntan på att YEN ska skapa nya riktlinjer för journaliststipendier och resor.

 

Ytterst känsligt

Stipendiefrågan är känslig. Många medier anser sig inte ha råd att skicka sina journalister på längre resor. Arbetsgivarna satsar sällan på så kallad kompetensutveckling.

Samtidigt får journalisternas trovärdighet inte skadas. Journalister får inte ta emot otillbörlig ersättning. Men var går gränserna? När blir en betald resa otillbörlig gåva?

 

Sju reste gratis

I oktober åkte tio väletablerade och kunniga journalister från SR, SVT, UR, TV4, TV8, Göteborgs-Posten och Västerbottens- Kuriren till Västbanken och Jerusalem. Tre av dem betalade resan själva, medan resten fick allt betalt av Svenska Kyrkan.

-Programmet var upplagt i detalj. Svenska Kyrkans urval av intervjupersoner var högst ensidigt. Kyrkan skapar medvetet en israelfientlig bild i svenska medier, hävdar Oded Meiri.

 

Trovärdighet i fara?

-Dessutom handlar det om otillbörlig ersättning. Journalister ska aldrig ta emot en gåva som kan misstänkliggöra deras trovärdighet, allt enligt SJF:s etiska regler, säger han.

Vad säger journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén? Och inte minst Svenska Kyrkans presstalesman i internationella frågor, Thomas Ekelund, som arrangerade resan?

Vilket är syftet bakom journalistresorna? Detta var den tredje i ordningen.

 

 

Krönika och ledare i GP 

Och hur ser några av de journalister som fick resan betald på saken? Hör Tom Alandh på Sveriges Television och Gert Gelotte på Göteborgs-Posten. 

Båda har delgett sina läsare i GP vad de upplevde under kyrkans resa. Det var dessa artiklar som först retade upp Oded Meiri.

 

Veckans beröm

Veckans beröm delas ut av Bettan Sundberg. Och det går till journalisten Deanne Rauscher.

-För en modig insats i skrivandet av boken Männen, makten, mörkläggningen.

-Hon har på ett intressant sätt lyckats nysta upp många trådar och beskriver på ett lättillgängligt sätt hela bordellhärvan.

-Jag förmodar att hon inte ”glidit fram på ett bananskal” och säkert mött mycken rädsla och starka krafter som vill fortsätta att tysta ner denna fortfarande mycket aktuella händelse.

-Heja Deanne, slutar Bettan Sundberg.

-----------------------------------------------------------

Film om Dawits döda kollega

Se också filmen om Dawit Isaaks kamrat och kollega från tidningen Setit, ”Joshua” Fessehaye Yohannes, som dog i ett fångläger i Eritrea i januari i år.

Som vi berättade för ett par veckor sedan får de båda norska Dramatikerförbundets yttrandefrihetspris för 2007 vid en ceremoni i början av nästa år. Priset kommer att ges till deras fruar. 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".