Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Falsk borreliabalans, rysk trollkampanj och livetextning i förändring
Lör 08 jul kl 11:03
Etablerad vetenskap ställdes mot kontroversiell patientförening i P4. Finsk grävande journalist förföljd av ryska nättroll i mer än två år. Och så mediearbetarna som varken syns eller hörs.

Falska nyheter och falsk balans har varit på många mediechefers läppar under veckan. På Almedalens seminarier har fake news diskuterats om och om igen. Vi på Medierna berättar ju ofta om den så kallade falska balansen som uppstår när man ställer två sidor mot varandra i debatt, där den ena sida representerar etablerad vetenskap och den andra sidan ytterst marginell syn på verkligheten. Ett av de tydligaste exemplen på falsk balans vi på Medierna sett på länge dök upp i P4 Väst för en tid sedan, när en kontroversiell patientförening fick sista ordet mot läkarvetenskapen. Reporter Erik Petersson.

Rysk trollkampanj förändrade Jessikka Aros liv

Den finländska grävreportern Jessikka Aros liv förändrades i grunden när hon började granska ryska trollkonton i sociala medier. De påhittade kontona, ska ge intryck av att vara alldeles vanliga medborgare, men i många fall är styrda från kontor i Ryssland. För två och ett halvt år sedan började de sprida illvillig information om henne – allt för att mota hennes granskningar i grind. Lasse Truedson träffade Jessikka Aro när hon var på besök i Visby i veckan.

Mediearbetarna som varken syns eller hörs

Bakom tv-kulisserna, uppe på plan två i TV-huset i Stockholm jobbar flera avdelningar med att göra TV tillgängligt för alla. Häromåret blev teckenspråkstolkarna under Melodifestivalen rikskända. Vid sidan om dem finns syntolkarna och så direkttextarna – som sätter text till direktsänd TV.

Det här är ett område där tekniken har stått mer eller mindre still under 40 års tid men där ny revolutionerande teknik just nu står för dörren.

Hedda Berglund har besökt TV-huset och börjar i livetexthändelsernas centrum.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.17
    Christophe Beck - City Hall
    Album: The Sentinel
    Bolag: Varese Sarabande
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

IT-säkerhetsexperter kritiska till Dagens Nyheters senaste IT-granskning. Facebook tar krafttag för öppenhet runt "dark ads". Och svenska journalister personliga på Twitter – utmanar yrkesideal.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".