Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vad är det som sliter isär universum? (R)
Ons 09 aug kl 12:10
Vad är den så kallade mörka energi, som sliter isär vårt universum och får den att expandera allt snabbare? Det har fysiker undrat i decennier. Nu föreslår en studie att den kanske inte existerar.

Sedan Big Bang, den stora explosionen som skapade universum för 13,8 miljarder år sedan, har rymden expanderat, och det i en allt snabbare takt.

Den mystiska frånstötande kraft som ligger bakom upptar så mycket som 70 procent av universums innehåll, och den kallas mörk energi.

Men 20 år efter upptäckten av universums accelererande expansion, vet forskarna fortfarande inte vad mörk energi är för något.

Nu har ett ungerskt forskarteam publicerat en kontroversiell studie som påstår att mörk energi inte behövs om man gör beräkningarna på ett mer detaljerat sätt. István Szapudi, doktor i astrofysik vid universitetet i Hawaii, är en av forskarna
bakom studien.

En av skeptikerna till den är Nobelpristagaren i fysik år 201, Adam Riess. Han är en av dem som satte igång sökandet efter den mörka energin på 1990-talet.

I programmet medverkar också Stephen Feeney, doktor i astrofysik vid Simons Center for Computational Astrophysics på Manhattan i New York, Ethan Vishnia, chefredaktör för USA:s nationella tidskrift i astrofysik och professor vid Johns Hopkins universitet i Baltimore Maryland.

Programmet är en repris från den 30 maj 2017.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".