Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vad är det som sliter isär universum? (R)
Ons 09 aug kl 12:10
Vad är den så kallade mörka energi, som sliter isär vårt universum och får den att expandera allt snabbare? Det har fysiker undrat i decennier. Nu föreslår en studie att den kanske inte existerar.

Sedan Big Bang, den stora explosionen som skapade universum för 13,8 miljarder år sedan, har rymden expanderat, och det i en allt snabbare takt.

Den mystiska frånstötande kraft som ligger bakom upptar så mycket som 70 procent av universums innehåll, och den kallas mörk energi.

Men 20 år efter upptäckten av universums accelererande expansion, vet forskarna fortfarande inte vad mörk energi är för något.

Nu har ett ungerskt forskarteam publicerat en kontroversiell studie som påstår att mörk energi inte behövs om man gör beräkningarna på ett mer detaljerat sätt. István Szapudi, doktor i astrofysik vid universitetet i Hawaii, är en av forskarna
bakom studien.

En av skeptikerna till den är Nobelpristagaren i fysik år 201, Adam Riess. Han är en av dem som satte igång sökandet efter den mörka energin på 1990-talet.

I programmet medverkar också Stephen Feeney, doktor i astrofysik vid Simons Center for Computational Astrophysics på Manhattan i New York, Ethan Vishnia, chefredaktör för USA:s nationella tidskrift i astrofysik och professor vid Johns Hopkins universitet i Baltimore Maryland.

Programmet är en repris från den 30 maj 2017.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".