Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bättre betyg när tonåringarna får sovmorgon
Mån 21 aug kl 12:10
Låt morgontrötta tonåringar ligga kvar i sängen. Sovmorgonen kan till och med leda till bättre prestationer i skolan, menar forskare.

Bättre inlärningsförmåga, förbättrad hälsa och högre betyg. Många forskare tycks överens om att en timmes senare skolstart gynnar elever.

På Smedhagsskolan i Hässelby börjar alla elever klockan 9 och rektor Lolita Nilsson säger att det har gjort att 40 procent fler elever är behöriga till universitetet.

Det kan också vara så att särskilt elever med diagnoser skulle få det lättare att klara skolan om de fick börja senare, menar forskare.

I programmet medverkar John Axelsson, professor i sömnvetenskap, Stockholms universitet, Hans Teke, doktorand i utbildningsvetenskap, Lunds universitet, Lolita Nilsson, rektor, Smedhagsskolan i Hässelby, Sam Norris, forskarstuderande nationalekenomi, North Western- universitetet i Chicago, Paul Kelley, sömnforskare vid universitetet i Oxford.

Hör skolministern i P1 Morgon: "Bra idé med senare skolstart"

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".