Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Dansk debatt om kärlek och feminism: Natacha López i Malmö
Fre 04 aug kl 10:00
Utrikeskrönikan 4 augusti med Natacha López.

Malmö, fredag.

När man bevakar Danmark är en av de mest intressanta saker att studera hur det i vårt grannland rapporteras om Sverige. Det är välkänt vid detta laget att Sverige i danska ögon är en tysthetskultur där den politiska korrektheten härskar. Häromdagen sa till exempel den danske pensionerade cyklisten Brian Holm apropå att det spanska cykellopet Vuelta a España nu skippar podieflickorna, som tidigare flankerat loppets vinnare, att inte ens svenskarna hade kunnat hitta på något så dumt och är det några som är idioter så är det svenskarna.

Den svenska feminismen som glädjedödare är en ganska vanlig bild i danska medier.

Ett annat exempel kom igår när en dansk tidning skrev om hur dåligt det danska kvinnliga fotbollslaget egentligen är, trots framgångarna i EM, och påminde om när den svenske landslagspelaren Anders Svensson fick en bil för att han slagit rekord i antal landskamper spelade för Sverige, medan fotbollsförbundet glömt att Therese Sjögran, vars namn dock inte nämndes i artikeln, spelat fler matcher. Skribenten konstaterade att det bröt ut en förargelse såsom den bara kan göra i Sverige.

Men tydligen är inte heller Danmark den paradisiska platsen för mannen. Det är Thailand.

Häromdagen berättade den danske journalisten René Fredensborg att han är en av de många danska männen som dragit österut för att hitta en kvinna, för att de danska kvinnorna helt enkelt är omöjliga att ha med att göra.

René Fredensborg pekade på allt från att danska kvinnor inte visar ömhet till att hans thailändska flickvän matar honom med sked, tvättar hans hår och hans kläder - för hon är starkare än vad tvättmaskinen är. Rene fastslår också bestämt att hans thailändska flickvän absolut inte är ute efter hans pengar, han är ju inte rik, men medger sedan att han betalar allt. För att visa sin kärlek.

René Fredensborgs inlägg har satt igång en debatt om hur det står till med kärleken i Danmark där 50 procent av de gifta paren skiljer sig och andelen ensamhushåll ständigt ökar. Och intresset för att leva i par sjunker, särskilt bland kvinnor. I en undersökning svarade nära 70 procent av männen att det är viktigt att vara i ett parförhållanden, men bara 56 procent av kvinnorna.

Är kärleken död i Danmark?

Journalisten och författaren Gretelise Holm har i Politiken beskrivit hur en kvinna i Danmark fram till början på 60-talet bara kunde stiga i samhällsstegen genom giftermål och ännu var ekonomiskt beroende av sin man. Skilsmässor var då ännu ovanliga.

Sedan dess har det skett en revolution och den danska kvinnan har intagit den arena som tidigare var förbehållen männen – arbetsmarknadens.

Så kanske har de danska kvinnornas ovilja att tvätta René Fredensborgs kläder för hand mindre att göra med den feministiska ideologin, som må ha sipprat in från Sverige, och mer med att med ekonomisk frigörelse kommer friheten att välja hur man vill leva.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönikan den 20 november 2017. London.

Utrikeskrönikan 17 november med Lotten Collin.

Utrikeskrönika den 16 november 2017. Addis Abeba.

Politik: Margareta Svensson, Paris Ons 15 nov kl 10:00(3:11 min)

Utrikeskrönikan 15 november

Utrikeskrönikan den 14 november 2017. Köpenhamn.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".