Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Harvard stämt för diskriminering: Thomas Nordegren i New York
Ons 09 aug kl 10:00
Utrikeskrönikan den 9 augusti 2017. USA.

New York, onsdag.

Austin Jia är 19 år och en extremt högpresterande student. Gymnasieexamen med högsta betyg, toppresultat på högskoleprov, medlem av skolans debattlag, kapten i tennislaget, och så spelade han fiol i skolorkestern. Han borde ha en hygglig chans att komma in på något av USA:s toppuniversitet de sk Ivy League universiteten. Austin Jia har sökt till bland annat Harvard, Princeton. Columbia och University of Pennsylvania. Men han fick avslag.

– Det beror på att jag är asian-american alltså amerikan med asiatisk bakgrund, säger han. Intagningssystemen missgynnar oss. Många med lägre betyg och sämre meriter än jag har kommit in, det är djupt orättvist.

Flera organisationer för asian-americans har nu stämt Harvard universitetet för diskriminering. Man jämför i stämningen med 1918 då Harvard ville sätta ett tak på 20 procent för andelen judiska studenter.  Fallet kommer sannolikt gå ända upp i högsta domstolen. HD har för ett år sedan med en rösts majoritet i en stämning mot University of Texas tagit ställning till att det är rimligt att ta viss hänsyn till mångfald och ras även om domstolen sa nej till ren kvotering.

Det var inte förrän 1964 som rasdiskriminering förbjöds i skolorna. För att öka antalet studenter från minoritetsgrupperna införde många universitet så kallad affirmative action. På Harvard är man stolta över sitt antagningssystem som man haft sedan 1971. 

Svarta, latinos och ursprungsbefolkningarna bor ofta i områden med sämre skolor, har fattigare föräldrar, svagare akademiska traditioner. Det är det rimligt att ta hänsyn till detta menar man på Harvard som också har också ett stipendiesystem där man låter begåvade studenter från fattiga familjer slippa terminsavgifterna. Dessutom blir undervisningen bättre med mångfald menar man.

Men Austin Jia anser att systemet är riggat mot asiatiska-amerikaner. Universitet i delstater som förbjuder hänsyn till ras och etnicitet har mycket högre andel asian-americans, äger han.

Justitieminister Jeff Sessions är sen länge motståndare till alla former av kvoteringar. Nu har han beordrat justitiedepartementets avdelning för mänskliga rättigheter att arbeta med misstänkt så kallade omvänd diskriminering. De universitet som diskriminerar vita och asiatisk-amerikanska studenter ska stämmas av staten.

Detta har satt igång en upprörd debatt. Fox News redovisade häromdagen statistik som visar att vita utgör 61,3 procent av befolkningen men bara 56,5 procent av nyantagna universitetsstudenter. Men det är missvisande eftersom den vita befolkningen är äldre och ser man till gruppen 18-24 åringar så finns inte dess skillnader.

-  Affirmative action i Amerika idag är inte längre en svart/vit fråga. Vi är ett multietniskt land, säger Edward Blum ordförande i organisationen Fair Representation en av som ligger bakom stämningen av Harvard.  Man glömmer att fattiga vita särskilt på från landsbygden är underrepresenterade.

Men inom medborgarrättsrörelsen är man kritisk

 - Justitieminister Sessions vill avskaffa affirmative action som har sina rötter i landets åtagande för jämställdhet som Trump-administrationen är motståndare till, säger Sherrilyn Ifill, i NAACP.

Och för att komplicera frågan ytterligare så skriver Carol Anderson professor i Afro-amerikanska studier att det i själva verket är manliga studenter som gynnas av det nuvarande systemet eftersom kvinnliga sökanden i genomsnitt har högre meriter så tar universiteten in lägre kvalificerade män eftersom man vill ha balans mellan könen.

Är det rätt att elituniversiteten försöker spegla samhället och vilka ska kriterierna vara kön, etnicitet, klass? Eller ska man ha ett strikt meritokratiskt system där man ser till betyg och provresultat?

Vad är rättvisa och är det synd om 19 årige Austin Jia han som inte kom in på Harvard? Det är en av de frågor som delar USA just nu.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:44 min)
Utrikeskrönikan
Ons 16 aug kl 10:00(3:23 min)
Utrikeskrönikan
Tis 15 aug kl 10:00(2:59 min)
Utrikeskrönikan
Mån 14 aug kl 10:00(3:52 min)
Utrikeskrönikan
Fre 11 aug kl 10:00(3:18 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".