Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Vårt unika blod
Mån 04 sep kl 12:10
Blodet får ofta stå som symbol för livet, men ibland måste det fyllas på. Vi följer blodets väg från blodgivaren till mottagaren.

Tre procent av Sveriges befolkning mellan 18 och 75 år ger blod. En av alla som är beroende av det insamlade blodet är Charlotte Stode, som berättar om hur det känns att få någon främmande människas blod. 

De flesta känner till blodgrupperna A, B, AB och 0, och att man är Rh-positiv eller Rh-negativ. Men visste du att det finns omkring 350 blodgrupper till?

Ju fler blodgrupper och blodgruppssystem forskarna hittar desto bättre kan man matcha donatorsblod med mottagare. Eller är det ett universalblod som alla kan få som man borde försöka forska fram?

I programmet träffar vi Hilkka Talikka på Blodcentralen på Skaraborgs Sjukhus i Skövde och Elzbieta Pettersson som ger blod. Vid Lunds Universitetssjukhus forskar professor Martin Olsson kring okända blodgrupper och blodgruppssystem.

Medverkar gör också blodgivaren Elzbieta Pettersson, My Tornbo, sjuksköterska vid blodcentralen Skånes universitetssjukhus Lund, Martin Olsson, professor och överläkare i transfusionsmedicin vid Lunds universitet och Region Skåne, Lena Axelsson, biomedicinsk analytiker Lunds universitetssjukhus. 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".