Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
Mumin-business - balansen mellan konst och kommers
Tis 05 sep kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Sista delen i dokumentärserien om Tove Jansson handlar om kommersen kring Mumin. Dessutom: recension av Andrea Tarrodis nya album och en essä om föreställningar kring hur barn egentligen blir till.

Vad händer med konst när den tycks på muggar, blir gosedjur och mönster på tyger, blir till leksaker och souvenirer eller används för att sälja kondomer? Den sista delen i dokumentärserien om Tove Janssons liv och konstnärskap handlar om konsten och kommersen. 

Tonsättaren Andrea Tarrodi är aktuell med nytt album. Tidigare har hon mest intresserat sig för att skriva för orkester och röster, men nu får vi höra hennes stråkkvartetter på skiva. Tithi Hahn har lyssnat. 

Hur blir ett barn till? En fråga som gett upphov till både mystiska och fantasifulla hypoteser under historiens gång. Författaren och biologen Fredrik Sjöberg funderar i dagens OBS-essä över teorierna om barnalstring och de hinder människan ställer i vägen för kunskapen.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.11
    Tove Jansson - Cedric, del 15
    Album: Det osynliga barnet
  • 13.44
    Dahlkvist Quartet - String Quartet No. 2 "Madárdal": III. Allegretto - Allegro - Allegretto - Coda. Meno mosso
    Album: Tarrodi: String Quartets
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Den tidigare stoppade föreställningen "Nurejev" spelas nu i Moskva - hur stor betydelse har det? Möt långfilmsdebuterande Nikeisha Andersson. Porträtt av kanadensiske teater stjärnan Robert Lepage.

Vi firar Lucia med en stor internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen. Med oss är fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare.

Viktig ABBA-skiva fyller jämt - vad har den haft för betydelse? Porträtt av en av svensk barnkulturs centralfigurer: Gullan Bornemark. Dessutom: Essä om "svart ekologi".

Uppsättningen av My Fair Lady på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm delar kritikerna. Vi samlar några av dem för ett samtal om fel och förtjänster. Dessutom om skräckförfattaren Shirley Jackson.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".