Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från en kyrka i Sverige. Vi sänder även gudstjänster som innehåller religionsmöten.
Ett avsnitt från Gudstjänsten
Upprättad, utmanad, utrustad – festmässa från Linköpings domkyrka
Sön 10 sep kl 11:03
Kommande avsnitt
Sänds
söndag 10 september kl 11.03
Synodalmöte med stiftets präster och diakoner. Biskop Martin Modéus predikar. Komminister Hannah Klint Lidegran, celebrant. Linköpings Ungdomskör.

I år firas reformationsjubileum med anledning av att det är 500 år sedan Luther spikade upp sina 95 teser. Och det finns också med när alla präster och diakoner i stiftet samlas i Linköpings domkyrka till festmässa.

"Upprättad, utmanad, utrustad - Reformation på gång" är överrubriken när biskop Martin Modéus kallar präster och diakoner i Linköpings stift till Synodalmöte. Biskop Martin har valt att låta kärnorden ”Ekoteologi, Luther och andlig fördjupning”, vara underlag för samtal och reflektion i samband med mötet.

Ett synodalmöte är ett möte med obligatorisk närvaro för stiftets präster och lektorer, och sammankallas av biskopen. Ursprungligen kallades mötet synod eller prästmöte, men heter från 1869 synodalmöte. Där behandlas t ex teologiska frågor, församlingarnas skötsel och annan kyrklig verksamhet och administration. Men ges också tillfälle att som anställda i samma stift fira gudstjänst tillsammans. Tisdagens festmässa vid Synodalmötet i Linköping sänds denna söndag.

Texter

Jeremia 38:7-13  
Matteusevangeliet 7:12

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.

Medverkande

Biskop Martin Modéus predikar
Komminister Hannah Klint Lidegran, celebrant
Linköpings Ungdomskör
Lovisa Alinder, körledare
Sara Michelin, körledare
Marie-Louise Beckman, orgel
Hans Åkesson, sopransaxofon

Linköpings domkyrka

Linköpings domkyrka.

Domkyrkan är Sveriges näst största kyrkobyggnad, efter Uppsala domkyrka och har i över 800 år rest sig över Linköping. Med sina 110 m i längd och 107 m höga torn fortsätter den att imponera. Redan på 1100-talet stod här en föregångare. En romansk basilika som var ungefär en tredjedel så stor som nuvarande kyrkobyggnad. Genom århundradena har den byggts ut, även om det varit avbrott emellanåt till exempel på 1300-talet, på grund av digerdöden.

Den nuvarande treskeppiga hallkyrkan i gotisk stil visar på en stor variation inom medeltida arkitektur och stilar. Det mest påfallande är engelska inslag i form av blindarkader, bladmaskaroner etc. Förutom engelsmän är det tyska hantverkare till största delen.

I dag möts besökaren av ett ljust och luftigt kyrkorum, där utsmyckningar och inventarier från olika tidsepoker smälter fint samman. Det medeltida krucifixet, barockens pampiga predikstol, Henrik Sörensens välkomnande altartavla, Lisa Bauers graverade Mariafönster och alla andra konstverk visar ett kyrkorum som levt genom historien och fortfarande är fyllt av liv. Källa: Linköpings domkyrkoförsamling.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Gudstjänsten
Gudstjänsten
Sön 20 aug kl 11:03(57 min)
Gudstjänsten
Sön 13 aug kl 11:03(57 min)
Gudstjänsten
Sön 06 aug kl 11:03(57 min)
Gudstjänsten
Sön 30 jul kl 11:03(57 min)
Gudstjänsten
Sön 23 jul kl 11:03(57 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".