Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Svältkost – är det vägen till längre liv?
Ons 13 sep kl 12:10
Jakten på ett evigt, eller åtminstone längre, liv har bara börjat. Nu testar forskare i USA om den så kallade FMD-metoden med kalorirestriktion kan få oss att bli 120 år.

Den fasteliknande metoden FMD har tagits fram i Kalifornien. Den har testats på 100 personer där både blodsockernivåer, kolesterolhalt och blodtryck sjönk. Dessutom minskade halterna av den insulinliknande tillväxtfaktorn, IGF-1, något som minskar risken för cancer.

Men hur är det att leva på svältkost? 

Lars Broström, nyhetschef på Vetenskapsradion, prövade en egen variant och lagade mat som bara gav knappt 800 kalorier om dagen under fem dagar, medan Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff köpte ett paket från USA med färdiga pulver, piller och energikakor. 

Men det finns också många andra livsförlängande tekniker som testas i labb, exempelvis blodtransfusioner från yngre djur till äldre, eller en total genkartläggning och kroppskanning i magnetkamera för att hitta oupptäckta sjukdomar. Andra idéer handlar om att byta ut gamla organ mot robotdelar och att ladda ned en människas hela medvetande i en dator.

I programmet hör du också Antonio Coco, deltagare i FMD-studie Los Angeles, Valter Longo, professor vid Longevity Institute vid University of Southern California, Laura Perin, forskare USC och deltagare i FMD-studie, Anna Ericsson, 101 år. Brun Ulfhake, anatomiprofessor Karolinska institutet, Anders Sandberg, vid framtidsforskare Future of Humanity-institutet, universitetet i Oxford.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".