Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:27 min
Guidad genom ett uppdelat samhälle: Naila Saleem, kulturkorrespondent
Fre 18 aug 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 18 augusti 2017. Stockholm/Belfast.

Stockholm fredag

Jag är nyss hemkommen från min första resa till Belfast i Nordirland. Det kommer inte att vara den sista, jag är helt såld. Och det är mycket taxichaufförernas förtjänst. Den första var i 40-årsåldern och skulle det visa sig en fenomenal guide till det uppdelade samhälle som Nordirland fortfarande är. Vi var på väg österut till en intervju med unionistiska partiet DUP som företräder protestanternas intresse. Men har du lite tid över undrade chauffören? Jag visar dig gärna hur det ser ut här.

Och så bjöd han på en liten tur genom unionist-Belfast. Ser du trottoarkanterna; hur de är målade i rött, vitt och blått? Det är pro-britternas. Och så in i en återvändsgränd där husen var rikligt smyckade med vimplar och nationalistiska attiraljer. Förbi ett område där striderna förut stod, en del av radhusen har fortfarande galler för fönstren så att stenar inte ska kunna krossa rutorna och så de höga stängslen ovanpå byggnadernas tak för att skydda mot ... ? Ja vad kan man fråga sig så här efter en tjugo år med fred. Visst drabbar de mest hårdföra samman ibland men det är ju inte som förr medan the Troubles pågick, alltså de våldsamma oroligheterna mellan protestanter och katoliker, mellan dem som ville att Nordirland ska tillhöra Storbritannien och dem som ville att det ska vara en del av republiken Irland.

Chauffören visar det sig bor i stadsdelen Shankill, ett av de mer hårdföra unionistområdena i västra Belfast där katolikerna annars är i majoritet men han är noga med att säga att han är vidsynt och inte har något emot dem på andra sidan. Han har arbetet med katoliker och det har inte varit några problem, ett av hans tre barn dejtade till och med en katolik. Hur gick det då undrar jag? Jo vi bjöd ut familjen på middag och träffades på stan underförstått stadskärnan som är neutral mark. De var bra människor precis som vi.

Under samtalets gång blir det tydligt att han själv tycker att det han säger är galet, de tror ju på samma gud när allt kommer omkring. En annan chaufför som hämtar upp mig på en republikansk klubb som rymmer en pub, biljardhall, en scen för teater och uppträdanden och ett museum över martyrer som dött i kampen för ett enat Irland, tar mig på en tur genom katolikernas område. Det är betydligt mindre utsmyckningar på de enskilda husen men radhusgavlarna pryds här och där med målningar över fallna hjältar. Den här chauffören har för länge sedan fått nog av bägge sidorna i konflikten och studerar numera buddhismen.

Vi är kända för att vara trevliga mot besökare, vi har bara problem med varandra är det flera som säger. Det gäller så klart inte alla. Kulturfolket jag intervjuar säger att protestant eller katolik det spelar ingen roll i det kreativa arbetet. Man kan inte välja det som passar en ur fredskakan säger en av dem jag träffar. Man måste vara beredd att rannsaka och utmana sig själv hela vägen. Men så är det ju det med den personliga säkerheten och behovet av att känna sig trygg, för egen del och för barnens. Det är inte så enkelt att gå från strid till fred och omfamna den andre tänker jag.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
De oskuldsfulla som upphäver krigets gråskalor:... Igår kl 10:00(3:07 min)

Utrikeskrönika den 22 mars 2018.

Utrikeskrönika den 22 mars 2018.

"Läkare som inte tvår sina händer": Ekots Johan... Ons 21 mar kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan Tis 20 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Mån 19 mar kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".