Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:31 min
Märklig Merkelbild präglar tyska valet: Daniel Alling i Berlin
Tis 22 aug 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 22 augusti 2017.

Berlin tisdag.

Det känns nästan som en nyhet i sig, efter Brexit-omröstningen och flera europeiska val under våren, att det tyska EU-medlemskapet överhuvudtaget inte är på agendan i valrörelsen här.

Det är det visserligen sällan i Tyskland, EU-medlemskapet är i grunden populärt här, men att inte är en stor valfråga känns ovanligt i vår tid.

Trots Angela Merkels omstridda beslut i flyktingfrågan hösten 2015 så är inte heller integrations- eller migrationsfrågorna speciellt närvarande i valrörelsen heller.

Det är överhuvudtaget inte ett val som av de flesta - hittills iallafall - uppfattas som USA-valet (Trump eller Clinton), Brexit-omröstningen (EU eller inte), Frankrikevalet (Macron eller Le Pen) gjorde, alltså som ett slags riktningsval för landet.

Den allmänna frågan, som kan uttryckas med orden "i vilken riktning ska vårt land gå" hänger inte över valrörelsen som den gjorde i valen ovan.

Om AfD, i många avseenden den tyska motsvarigheten till SD, som just driver integrations- och migrations- och EU- och Eurofrågor hårt, legat där Le Pen, SD, FPÖ i Österrike med flera liknande aktörer, ligger eller låg i mätningarna, hade förmodligen intresset för valet varit mycket större, även i Sverige.

När dessutom tyska nyckelfaktorer, som den tyska ekonomin exportindustrin och därmed arbetsmarknaden, trots dieseldebatten, fortsätter att gå bra och förbundskanslerkampen redan känns avgjord och det största utmanarpartiet, Socialdemokraterna SPD, ju suttit med i Merkels regeringar under åtta av hennes 12 år vid makten och alltså på många sätt är medansvarigt för den politik hon fört, så är det inte lätt för SPD:s kanslerkandidat Martin Schulz, att på ett trovärdigt sätt angripa henne eller den förda politiken.

I Tyskland finns det också något slags grundläggande längtan efter att "låt-det-bara-fortsätta-att-gå-bra-för-oss" och "låt-lugnet-fortsätta-här-i-alla-fallkänsla", alltså det som brukar sammanfattas i uttrycket "keine Experimente, bitte".

Den känslan förkroppsligar Angela Merkel, särskilt i en orolig tid i världen som vår och det är, menar jag, ytterligare en anledning till icke-dramatiken hittills.

Det är dock lite märkligt, eller "merkelligt" möjligen, att hon uppfattas sådär och att valet inte uppfattas som ett riktningsval av särskilt många här trots att hon under de 12 åren som Förbundskansler fattat verkligen dramatiska, rätt plötsliga, ja, närmast vad man skulle kunna kalla just "experimentbeslut". Alltså, beslut som är stora och riktningsförändrande, i många avseenden riskfyllda och som fortfarande har öppen utgång.

Kärnkraftsnedläggningen, euroräddningspolitiken, flyktingbeslutet, hösten 2015 och sanktionerna mot Ryssland är bara några exempel.

Att Angela Merkel då, trots dessa gigantiska beslut, av de flesta uppfattas och beskrivs som en moderarande politiker som bara tar små steg i taget, visar hur viktigt det är hur man som politiker uppfattas, hur man uppträder och hur man säljer in och inte minst kontrollerar bilden av sig själv och sina beslut.

Men, det är bäst att tillägga, det är en månad kvar till valet, vilket är en evighet i vår politiska tid.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
De oskuldsfulla som upphäver krigets gråskalor:... Kl 10:00(3:07 min)

Utrikeskrönika den 22 mars 2018.

Utrikeskrönika den 22 mars 2018.

"Läkare som inte tvår sina händer": Ekots Johan... Igår kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan Tis 20 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Mån 19 mar kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".