Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:13 min
Friheten bakom bandaren: Hewa Abdelzadeh, Bangkok
Tor 24 aug 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 24 augusti. Bangkok.

Bangkok, torsdag

Snart Stockholm, fredag.

Jag har funderat på vilka tankar och reflektioner jag ska dela med mig av i min sista krönika för denna sommar. Ska jag kanske berätta om matgatorna i Sydkorea - Seoul, restaurangernas huvudstad?

Det finns en restaurang i varje vrå i Seoul. Utbudet begränsas enbart av ens egen fantasi. Butiker är förvisade till stora köpcenter och gallerior - maten är i centrum.

Eller ska jag berätta om ensamheten i tjänsten? Hur den är en ständig följeslagare som sällan lämnar en och alltid finns där om man vill omfamna den.

Men det jag tänker mest på såhär dagen innan jag ska flyga hem till Stockholm är alla möten med de människor som hamnar i radiosändningarna. Inte dessa möten i sig utan vad de gör med en. I jakten på perspektiv, åsikter och människors tankar från andra sidan jorden så har det slagit mig att det är den mest fridfulla tiden.  

Det handlar om att höra vad t.ex. sydkoreaner tycker om Nordkorea, eller nordkoreaner i Syd som berättar om livet norr om gränsen. Om att höra hur våra svenska officerare har det på just den gränsen och hur de ser på samma situation som vi hemma i Sverige har en väldigt avlägsen bild av.

Det handlar om att se hur de nu över 90 år gamla överlevarna från andra världskriget som tvingades bli sexslavar åt japanska soldater fortfarande kämpar för rättvisa. Hur unga tjejer och killar i Sydkorea samlas utanför Japans ambassad varje onsdag för att kräva rättvisa för sexslaveriets offer under Japans styre.

Det handlar om hur ensamheten och det allt mer individualiserade samhället i Seoul lett till en helt ny affärsmarknad. Unga personer som växt upp med att gemensamma måltider i princip är heliga upplever en ensamhet som är så påtaglig att de delar måltid med främlingar över nätet. De direktsänder när de äter och tusentals människor sitter hos sig och tittar på och interagerar. Sändaren tjänare närmare en miljon kronor om året på detta, om hen lyckas locka public. Ensamheten kan jag relatera till när jag är ute och jobbar, direktsända måltider inte så mycket. Men det är så människor handskas med sin verklighet, på olika sätt.

Det handlar om allt som ökar vår förståelse av världen. Och inte ett dugg om en själv. Utöver de tillfällen man gör en krönika förstås.

Det slående i det hela var insikten om att under den tid då jobbet är det enda man fokuserar på, när man är helt uppslukad av allt som blir nyheter och reportage så behöver man aldrig placera mig själv i förhållande till något eller någon annan. Det är kanske tacksamt bakom bandaren att ta tempen på världens olika hörn och kunna radera sig själv, inte tänka på vem man är.

Det blir en slags paus från normaltillståndet då man antingen placeras i något fack eller ser sig illa tvungen att placera sig själv i något fack. Det är den mest fridfulla tiden.

Men snart är det Stockholm, fredag.
 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Igår kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Den löpartokiga kontinenten: Ekots Samuel Larsson... Tis 13 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".