Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:24 min
Washington 28 augusti: Lasse Johansson
Mån 28 aug 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 28 augusti 2017. Washington.

Washington, måndag morgon.

Jag tänker på pengatvätt och på att min mamma hade rätt. Hon hade inte rätt om att man får kramp om man badar direkt efter man har ätit. Det är inte sant. Jag fattar fortfarande inte varför hon sa så. Men hon sa också att man inte ska stoppa sedlar och slantar i munnen för att det är äckligt. Det är det.

Jag förstår hur äckligt det är när jag läser om amerikansk forskning om vad som finns på en dollarsedlarna. Allt möjligt. Knark bland annat. Kokain. På 80% av en dollarsedlarna fanns spår av kokain. Heroin, metamfetamin och morfin fanns också. Men inte lika vanligt. Bakterier också. Den vanligaste var en sort som orsakar akne. Och sedan en streptokockvariant som tydligen trivs i människans mun. DNA från husdjur fanns det också gott om.

Undersökningen byggde på sedlar i New York. Jag gissar att den gäller Washington också. Undersökningen konstaterade att sedlar på det viset bar med sig molekylära ekon av mänsklig aktivitet. Låter spännande, existentiellt, filosofiskt. Men också lite äckligt.

De molekylära ekona finns också på bankomater där man på skärmarna hittar spår av DNA som avspeglar olika bostadsområdens matvanor. I Harlem i New York visade bankomaterna att man åt mer kyckling än vad invånarna i Chinatown gjorde. Där åt man fisk och skaldjur och bläckfisk.

Det finns en webbsajt där man kan spåra var en dollarsedlarna har varit. En av mina har varit i Milwaukee i Wisconsin. Stan är tydligen känd för öl, ost och korv. Jag sniffar lite på sedeln. Den luktar lite syrligt kanske. De flesta av de molekylära fynden har inte visat sig farliga på det viset att de sprider sjukdomar. Ännu i alla fall. Jag tycker att slutsatsen väl borde vara att det är möjligt. Men kanske inte vanligt.

På Max Planck institutet har man också använt sig av data från webbsajten jag nämnde och kunde då förutspå hur svininfluensen skulle spridas 2009.

Jag tittar på min Milwaukee-sedel igen. Den är ganska skrynklig. Amerikanska sedalr är tillverkade av en blandning av bomull och linne. Tydligen växer bakterier snabbare på såna sedaler än på de som är tillverkade av olika plaster. Jag stoppar undan sedeln igen.

Det pågår försök med att tvätta sedlar mellan alla transaktioner. Koldioxid med viss temperatur och under visst tryck ska tydligen lösa upp smuts och fingerfett och döda bakterier. Men ännu är det bara på försöksstadiet. Jag tänker att det är kanske lite skönt att jag nästan bara använder kort.

Sedan tar jag fram mitt kort. Jag ser hur platslaminatet runt kanterna lite lossat och hur det samlas gråsvart smuts, påminner lite om fingernaglar efter en förmiddag i trädgården. Jag nästan hör det molekylära ekot av mänsklig aktivitet när jag stoppar tillbaka kortet igen.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Läkare som inte tvår sina händer": Ekots Johan... Kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan Igår kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Mån 19 mar kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".