Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:21 min
Elefanten i Rummet. Sten Sjöström. Moskva.
Ons 30 aug 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan onsdag 30 augusti 2017. Moskva.

Moskva, onsdag.

Det kanske är att ta i att tala om Elefanten i Rummet. Det där fenomenet när alla tänker på en sak men av olika skäl så är det inget man talar om. Men det är någonting som är väldigt frånvarande i Ryssland idag som man tycker borde väcka i varje fall lite intresse.

Jag tänker på att det i år är exakt 100 år sedan tsarväldet störtades i den så kallade februarirevolutionen och efter månader av extremt dramatiska händelser så grep sen Lenins bolsjeviker makten i oktober. För 100 år sedan nu. Oavsett hur man ser på vad som hände då så måste ju alla hålla med om att det här var världshistoria av högsta karat som inte bara påverkat Ryssland och grannländer utan faktiskt mer eller mindre hela världen. Men i den ryska offentligheten den här sommaren så har jag i stort sett inte sett några som helst spår av detta, vilket förstås har sina intressanta förklaringar.

Jag vet inte, jag var inte i USA 1976 eller i Frankrike 1989 men jag kan inte tänka mig att 200-årsdagen av deras revolutioner passerade bara sådär obemärkt, jag har för mig att det var precis tvärtom. Men i Ryssland - på det hela taget tystnad.

Förklaringen är förstås att det som hände för 100 år sedan fortfarande är väldigt kontroversiellt, ingen i maktställning vill ta i det med tång, allra minst president Putin.

På den sovjetiska tiden var det förstås annorlunda. Då firades varje år bolsjevikernas maktövertagande som årets största helgdag. Och dagens anhängare till kommunistpartiets ser väl fortfarande lika rosenrött på det som hände.

Nu är det istället de som undertrycktes på den sovjetiska tiden som hörs allt oftare och starkare. Nationalistiska eller finare uttryckt patriotiska krafter inte sällan allierade med den ortodhoxa kyrkan hyllar det gamla tsarväldet och de ser allt som hände 1917 som en enda stor katastrof. Och liberala och socialdemokratiska krafter är kluvna. Februarirevolutionen när tsaren störtades ser de som ett demokratiskt genombrott men sen drogs rullgardinen ner när Lenin grep makten och friheten var slut.

Men Putin då, säger någon, han som gammal sovjetisk KGB-officer - han måste väl gilla revolutionen. Nej, Putin hör ideologiskt snarast till gruppen nationalister som hatar 1917, framförallt för att den ryska staten och imperiet föll samman. Dessutom gör allt prat om revolutioner Putin nervös - det bara får honom att tänka på Majdan i Ukraina.

Eftersom samhället fortfarande är så kluvet så måste han balansera mellan alla olika uppfattningar; enklast då förstås att helt enkelt förtränga det som hände för 100 år sedan. Att Putin inte har några politiska poäng att vinna ÄR förstås den främsta orsaken till att revolutionsminnet går på extrem sparlåga.

Och kanske lika bra är det. Egentligen är det väl bara skönt för ryssarna att slippa hålla på och älta vad som hände för 100 år sedan. De har viktigare saker för sig, som att försöka få det dagliga livet att fungera.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan Igår kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Mån 19 mar kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".