Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:08 min
Sydostasiens u-sväng: Margita Boström, Stockholm
Tor 31 aug 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 31 augusti 2017. Stockholm/Asien.

Efter lediga veckor i ett Sverige som ofta känns så tryggt och säkert i jämförelse med det som möter ute i världen är det nu dags att ta sig ann allt som väntar det kommande året.

Sydostasien som för inte så länge sedan andades hopp och demokratiutveckling har gjort något av en u-sväng. Land efter land styrs av ledare som göra vad som helst för att själva få behålla makten...utan vad det som verkar bry sig om vad den kampen kostar landets befolkning.

Kambodja är ett exempel. Nästa sommar ska det hållas parlamentsval men där landets premiärminister Hun Sen har idkat valkampanj i flera år, jaa i princip ända sedan han nästan förlorade valet 2013.

Det har varit nya lagar som direkt riktat sig mot att tysta oppositionen och kritiker mot den sittande regeringen. Och att skrämma befolkningen till tystnad.

Men de senaste veckorna Hun Sen trappat upp ytterligare och allt fler experter pratar nu om att landet nu är på väg mot att bli en diktatur.

Den amerikanska demokratiorganisationen National Democratic Institute har kastats ut ur landet. De verkade som stöd för flera lokala frivilligorganisationer som jobbade med just demokratifrågor. En fråga som är prioriterat i det stora svenska bistånd som går till just Kambodja.

Flera lokala radiostationer har släckts ner.  Radio Free Asia och Voice of America har fått sina sändningstillstånd indragna. Att dessa radiostationer tystnar innebär att väldigt många i Kambodja blir utan oberoende information då en stor del av befolkningen inte är läskunnig och därför är radiolyssnandet stort.

Och den engelsspråkiga dagstidningen Cambodia Daily, som vågat vara kritisk mot den sittande regimen, har fått en skattepålaga som de inte har pengar att betala. Om de inte löser det inom en vecka tvingas tidningen lägga ner.

Under många år har Hun Sen och hans familj tagit kontroll över rättsväsen och  de lagstiftande församlingarna. Nu verkar det som om steg två är inlett med att helt tysta oppositionen och de som står upp för mänskliga rättigheter. Civilsamhället blir allt räddare för att sätta sig upp mot den styrande Hun Sen.

Valet nästa sommar kan bli sista chansen att vända utvecklingen för Kambodja, något som skulle vara en behövlig ljusglimt i det Sydostasien där det blir ett allt hårdare klimat för de som försöker stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Kambodja är ett land där statsapparaten i stort sett drivs med hjälp av bistånd, varav Sverige är en stor givare. Men det har varit mycket tyst från den diplomatiska sfären om den senaste utvecklingen i Kambodja. Skulle tro att de som på marken försöker hålla upp de demokratiska idealen och kämpar för mänskliga rättigheter med risk för sina egna liv skulle uppskatta att öppet få höra att de har stöd från den stora diplomatiska kåren som är stationerad i Phnom Penh.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Läkare som inte tvår sina händer": Ekots Johan... Kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan Igår kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Mån 19 mar kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".