Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:36 min
En gammal brittisk tradition: Catarina Gustafsson: London
Mån 04 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan måndag 4 september 2017.

London måndag.

Helgen är över och jag gissar att ett antal britter har snubblat på trottoarkanter under helgen och haft huvudvärk dagen efter. Om vi bortser från alkoholens baksida så finns det något romantiskt kring det här att mötas på puben, en gammal brittisk tradition. Tung ölindränkt luft, gamla röda mattor, mörka väggar och kanske en guldspegel om man har tur.

Men bakom den här traditionsenliga doften av öl och tranbärsjuice så döljer sig ett mörker. Aldrig ser man väl så många onyktra personer som här, det är som en studentexamen varje helg. Det skriks, vevas med armarna, och sjungs falskt och högt i tunnelbanans gångar. För att inte glömma hur det kan se ut på flygplatsen. Klockan 10.30 på förmiddagen är flygplatspubarna fyllda av glada britter som bälgar i sig pint efter pint. Det är ju ändå semester.

Flygbranschen vill nu se en förändring och uppmanar flygplatser att se över sin alkoholservering. Under de senaste åren så har siffrorna för störande beteende på grund av onyktra passagerare ökat rejält. Under de senaste veckorna har bilder spridits på ett par, som inte känner varandra, som utför sexuella akter, om man säger så, mitt bland alla andra flygplanspassagerare. Eller det här nygifta paret ska på bröllopsresa. De var så onyktra att de inte fick komma ombord på flighten till sitt drömresemål. Och det här paret i 70-års åldern som med rejält mycket alkohol i blodet sprang runt nakna på ett hotell och hotade personalen med en sax.

I Storbritannien skapar alkohol starka sociala band, ensamstående möts på puben istället för att sitta hemma själv. Som ny i staden är det lätt att hitta nya vänner på puben, sitt en stund med ett glas och någon kommer att börja tala med dig. Man uppmanas unna sig ett glas när man gjort något bra, You really deserve a glas of wine, har jag hört många gånger. Eller som tröst, ta ett glas och slappna av, det blir bättre sen. Hur många filmer och TV-serier visar inte en framgångsrika personer komma hem, kasta trenchcoaten på golvet, gå in i köket utan att ta av sig skorna och hälla upp ett glas svalt vin.

I motsatt riktning visar nya studier att unga britter allt oftare väljer bort alkoholen, jämfört med 40-50 åringarna. Ett skäl är att Storbritanniens höga invandring från länder där alkoholkulturen ser annorlunda ut, och man dricker mindre. Andra länders kulturer och vanor smittar av sig på de unga britterna. Det här får mig att tänka på en av huvudanledningarna till att britterna röstade igenom Brexit, för att minska invandringen. Kommer Brexit att påverka det brittiska drickandet, det vill säga kommer ungdomar att dricka mer igen när invandringen minskar? Eller håller landet långsamt på att förändra sin alkoholkultur. Hursomhelst, flygplansfyllan verkar det inte vara någon som vill underhålla. Inte ens paret vars sexlek på flygplanet som spridits flitigt på sociala medier verkar nöjda med sin nyvunna berömmelse. Hur 70-åringarna som nakna jagade hotellpersonalen med en sax känner har inte framkommit... Jag gissar att inte heller de är helt bekväma.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Läkare som inte tvår sina händer": Ekots Johan... Igår kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan Tis 20 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Mån 19 mar kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".