Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
I svamparnas rike
Tor 05 okt 2017 kl 10:03
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.

Christina Persson är hortonomen och forskaren som blev svampodlare. Från början sålde hon ätmogna svampar till nyfikna kockar men på senare år har det blivit allt mer svampkit för privatpersoner som vill odla svamp hemma – i påse eller på stock.

Varför är svampar så spännande?
– De är ett mysterium. De växer i det dolda, under barken eller under marken och man ser dem bara när de ska fortplanta sig. Helt plötsligt står de där och ser konstiga ut. Som aliens.

Svampar hör till ett eget rike, precis som växter och djur. Faktum är att svamparnas fysiska uppbyggnad har mer gemensamt med djuren än med växterna.

Christina tar oss med till svamparnas värld och lär oss om svampens liv och död, berättar om det fascinerande och vackra mycelet och om den svårodlade kantarellen.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Mark Knopfler - Working On It
    Album: Wag The Dog
    Bolag: Island Def Jam
  • 10.04
    Thomas Newman - Arose
    Album: American Beauty
    Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
  • 10.13
    Thomas Newman - Dead Already
    Album: American Beauty
    Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
  • 10.22
    Thomas Newman - Arose
    Album: American Beauty
    Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
  • 10.30
    Thomas Newman - Dead Already
    Album: American Beauty
    Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Så gör du enkelt vinäger hemma Tor 11 jan kl 10:03(30 min)

Vinäger – mångtusenårig smaksättare, konserveringsmedel, och en spirande hantverksmässig mat-trend. Och nåt som du lätt kan göra hemma.

Vinäger – mångtusenårig smaksättare, konserveringsmedel, och en spirande hantverksmässig mat-trend. Och nåt som du lätt kan göra hemma.

Framgångsrika appar med rötter i 1700-talet Tor 04 jan kl 10:03(30 min)

Hushållningssällskapet – det låter som nåt i en gammal svensk film. Men är äldre ändå! Och fortfarande en viktig del i mat-Sverige. Men vad gör de?

Hushållningssällskapet – det låter som nåt i en gammal svensk film. Men är äldre ändå! Och fortfarande en viktig del i mat-Sverige. Men vad gör de?

Hummer – lyx, sex, surrealism och gödsel Tor 28 dec 2017 kl 10:03(30 min)

Nyår och hummer. För hummer är fest och lyx. Också när den är köpt djupfryst i livsmedelsbutiken till ett helt överkomligt pris. Hummer är också en kulturell symbol. För lyx, sexualitet, djurrätt och...

Nyår och hummer. För hummer är fest och lyx. Också när den är köpt djupfryst i livsmedelsbutiken till ett helt överkomligt pris. Hummer är också en kulturell symbol. För lyx, sexualitet, djurrätt och...

Myskankor, ett gult pensionat och framtiden... Tor 21 dec 2017 kl 10:03(29 min)

Ett samtal med dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg på Gotland. Om matproduktion, jordarnas död – och världens godaste potatis, som gav Gustav Vasa ont i magen.

Ett samtal med dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg på Gotland. Om matproduktion, jordarnas död – och världens godaste potatis, som gav Gustav Vasa ont i magen.

Julklappar till matfolk och tips till julknytis Tor 14 dec 2017 kl 10:03(30 min)

I juletid för matintresserade. Vi tipsar om julklappar och julmat.

I juletid för matintresserade. Vi tipsar om julklappar och julmat.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".