Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
Normerna i formerna; avtryck i konsten och nycirkus
Tor 12 okt kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Varför ser en borrmaskin ut som den gör? Utställningen Norm form avslöjar maktstrukturer i designen. Dessutom: "avtrycket" som utgångspunkt i konstutställning i Malmö och vi har sett Cirque de Soleil.

Varför har en stavmixer en strömlinjeformad mjuk form medan en borrmaskin snarast liknar ett vapen i sitt uttryck? Utställningen Norm Form på ArkDes i Stockholm vill få besökarna att öppna blicken och se hur maktstrukturer och sociala normer bokstavligen tar form i våra vardagsprylar. Reportage av Katarina Wikars.

I utställningen Pressure/Imprint på Malmö Konsthall möts tre konstnärer från olika länder och olika generationer - med avtrycket som gemensam nämnare. Charlotte Johansson, Ester Fleckner och Ruth Wolf-Rehfeldt jobbar med allt ifrån ristningar till skrivmaskinsnedslag i sina bilder. Kritiksamtal med Linda Fagerström, kritiker.

Diskussionsgrupper där enbart tjejer och personer som varken identifierar sig som kvinnor eller män har under de senaste åren blivit allt vanligare. Varför tycks separatism ses som en allt vanligare väg? Reportage av Shadi Rostamzadeh.

Nycirkusen har under de senaste decennierna gått från ett perifert fenomen till mainstreamkultur. Inte minst tack vara det flitigt turnerande kanadensiska kompaniet Cirque du Soleil. P1 Kulturs kritiker Cecilia Djurberg såg Cirque de Soleil  föreställning Varekai i Stockholm igår. Vad är nycirkus idag egentligen? 

Varje vecka väljer P1 Kultur ett ord som på något sätt speglar den tid vi lever i. Idag om drömmen om bättre kommunikationer, veckans ord är "drömtåg".

Om undervisningen om Förintelsens fasor varit tillräckligt omfattande i skolan, hade det inte funnits några nazister då? Hade poserandet med gamla sovjetsymboler försvunnit om alla hade grundläggande kunskap om gulag och åsiktsförtryck? Nja, att lära sig historia är viktigt, men det räcker nog inte för att lära sig av historien. Då måste vi också lära oss om motstånd, föreslår Eva-Lotta Hultén i dagens essä från OBS.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.35
  Cirque du Soleil - Resolution
  Album: Varekai
  Bolag: Cirque Du Soleil
 • 13.39
  Cirque du Soleil - Kèro Hiréyo
  Album: Varekai
  Bolag: Cirque Du Soleil
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Beslut om ny kyrkohandbok idag – vad betyder det? Fiktion och fejk på Vandalorum – vad kan vi lita på? Dessutom: brasilianska protestsånger från juntatiden på skiva och veckans ord: "Tupprepa".

Utifrån enbart det senaste dygnets alla händelser - uppgifterna om Kulturprofilen och Musikprofilen samt uppropet Deadline från kvinnliga journalister - talar vi om konsekvenserna nu och framöver.

Om att bli avvisad som författare - och ändå fortsätta skriva. Vi har pratat med sverigeaktuella komikern Kathy Griffin. Och essä om vad kärnan egentligen är i upplevelsen av sexuella trakasserier.

Vi träffar George Pelecanos, aktuell i ny dokumentär, på hans favoritcafé i Washington. Dessutom har vi sett den omdiskuterade föreställningen "Muslim Ban" - och minns Rikard Wolff i text och musik.

Birgitta Holm om Helga Henschen 100 år Sön 19 nov kl 19:40(20 min)

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".