Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:18 min
Ett halvfyllt glas vatten: Ekots Johan Bergendorff i Delhi
Fre 15 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 15 september. Deli.

Delhi Fredag. Jag bjuds en mugg i rostfritt stål och sväljer hårt. Hur ska jag klara mig ur den här situationen utan massiva diarréer? Vi sitter mitt i en gränd på plaststolar och tiotals par ögon följer mig nyfiket när jag dykt upp i slumområdet. Hjälporganisationen Wateraid har lovat visa upp ett lyckat exempel på vatten och sanitetsprojekt.

Känns det okej att ta en slurk frågar tolken diskret. Jag nickar tappert. En gäst tar emot vad som bjuds för att inte förolämpa sin värd, särskilt om denne är mycket fattig.

I huvudet mal statistiken jag nyss läst. Mer än en lakh, det indiska räkneordet för 100 000, dör årligen av vattenburna sjukdomar. Kanske det drickbara koleravaccinet jag tog härom månaden skyddar lite? Jag tar en låtsasklunk medan jag funderar hur jag ska lyckas trolla bort innehållet i glaset utan att någon ser?

Då märker jag att det inte är dricksvatten i stålmuggen utan sötsliskig läsk. Visserligen ett gift i det långa loppet som bidrar till att var femte vuxen i Indien är överviktig eller fet, men jag bälgar ändå girigt i mig. Det måste ju vara från en flaska och borde vara ofarligt  för min ovana svenska mage?

Munna Singh Santosh, en kvinna i 50-årsåldern i rosa sjalar och med stora guldfärgade ringar i öronen som för grannskapets talan berättar hur hon släpat vatten hundratals meter från en kran ute vid stora vägen under 40 år. Det var både väldigt tungt och tog mycket tid. Det brukade lukta fruktansvärt här under monsunperioden. Vi fick jämt hålla för näsan för att stå ut när bajs flöt runt bland husen efter att de offentliga toaletterna översvämmats.

Men sedan hjälporganisationer stöttat oss med kunskap om sanitet och medborgerliga rättigheter, fortsätter Munna Singh Santosh, så tog jag och de andra kvinnorna mod till oss och protesterade nära parlamentet i New Delhi. Det var det som fick myndigheterna att koppla in toaavloppet till det kommunala nätet och dra in vattenledningar i området så att alla fick nära till en kran, säger Munna Singh Santosh triumferande.

Nu går alla barnen i skolan, vi slipper att vara ständigt sjuka av malaria och dengue och diarré och har kunnat jobba mer och fått råd att bygga riktiga tegelstenshus istället för plåtskjulen vi bodde i förut förklarar Munna Singh Santosh. Numer bor vi inte längre i slum, avslutar Munna Singh Santosh allvarligt.

Indien nådde flera av FN:s så kallade milleniemål för två år sedan. Bland annat att halvera andelen av befolkningen som inte tillgång till rent dricksvatten. Nu är det bara en av tio i landet som saknar det. Sen är det klart att på en befolkning på en komma två miljarder invånare blir det ändå hissnande tal.

Mycket sämre har det gått med sanitetsmålet som man grovt bommade. Där ligger ofta fokus i media. På allt det som man inte lyckats med i ett land som kan skicka upp marssonder och genomföra världens största demokratiska val. Allt beror förstås på betraktaren om glaset är till hälften fyllt eller halvtomt.

Och jag vill gärna delta i skålen för Shri Ram JJ camps invånare som fröjdas åt sitt dricksvatten. Nu håller kvinnorna mödosamt på att hacka sig ned i cementgränden för att kunna begrava ledningen som lagts ovan jord, och därmed slippa snubbla på den.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Läkare som inte tvår sina händer": Ekots Johan... Kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan Igår kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Mån 19 mar kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".