Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Flashminnen kan "tappa minnet"
Ons 12 dec 2007 kl 14:00
Tekno 12 decemberJakten på allt snabbare, minnestäta och bestän-diga minnen pågår för fullt, för datorer men också för inbyggd elektronik, t.ex i bilar.

Man kunde tro att hårddisken var det optimala minnet, stort och snabbt, inte minst på grund av upptäckten av jättemagnetoresistansen (som Nobel-prisbelönades i år).

Men andra minnen hotar hårddisken, t.ex flashminnet, helt elektroniskt, utan rörliga delar. Nackdel: Flashminnet tappar minnet efter lång användning och påverkas alltför mycket av radering, vilket gör att man ifrågasätter minnets möjligheter att konkurrera ut hårddisken.

Trots det utrustas nu alltfler nya persondatorer med flashminnen, just för att de är snabbare än hårddisken. Man kan exempelvis lägga delar av operativsystemet i flashminnet. Då ligger det åtkomligt där direkt trots att strömmen slås av, och datorn går snabbare att starta.

Tekno talar med flashminnesexperten Ulf Samuelsson, och i nästa program tar vi upp MRAM, som svenskar forskare satsar stort på.

CD-maskinen som gör solceller

De flesta solceller tillverkas idag av kisel, men det finns en annan typ som kallas tunnfilmssolceller. De har ett ytterst tunt lager av koppar, indium, gallium och selen (CIGS) och är nästan lika effektiva som kiselsolceller, men de är lite knepiga att massproducera.

Den vanligaste metoden är att under extremt vakuum hetta upp ämnena man vill lägga på och låta dem stiga som ånga upp på solcellens basplatta. Det fungerar bra i laboratoriet, men är dyrt att omsätta i storskalig industriproduktion.

Det nystartade svenska företaget Midsummer har tagit ett helt annat grepp på tillverkningen av tunnfilmssolceller. De lägger på tunnfilmen med en metod som utvecklats och förfinats vid tillverkningen av cd- och dvdskivor och hårddiskar och som innebär att tunnfilmen kan läggas på snabbt och enkelt med maskiner som i stort sett redan finns på marknaden. Midsummers solceller blir inte riktigt lika effektiva, men är betydligt billigare att tillverka.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".