Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Smutskastning på nätet och tystnande polisradio
Lör 08 dec 2007 kl 12:00
P1 lördag 8 december

Anders Pihlblad om smutskastningen på nätet.
TV4-reportern Anders Pihlblad fick enorm uppmärksamhet när en fotograf för Aftonbladet tog bilder på honom och statssekreterare Ulrica Schenström på krogen. Men värst var inte det journalisterna skrev, utan alla råa kommentarer från läsarna efter artiklarna på mediernas webbplatser. Han pekar särskilt ut tidningen Resumé som är känd för elaka och ofta ärekränkande artikelkommentarer. Nu rensar man upp i hatet genom att bara medlemmar i tidningens klubb får lämna kommentarer. Den som går över gränsen slängs ur klubben. Chefredaktör Viggo Cavling tycker dock inte Pihlblad har anledning att angripa Resumé - han anser att hans problem har skapats av hans handlingar, inte av kommentarerna kring det.

De skyddar ditt rykte på nätet
För en offentlig person är det kanske något man måste tåla: personliga omdömen, ryktesspridning och skvaller. Men faktum är att Internet blivit en bra plats för alla hämndlystna som vill igen för oförätter - inbillade eller verkliga. För en privatperson kan det bli förödande. Det kan förstöra din karriär och ditt kärleksliv. Enligt nya studier använder hälften av alla arbetsgivare Internet för att kolla upp jobbsökande. I USA finns det nu företag som kan hjälpa dig att förbättra ditt rykte på nätet eller i värsta fall tvätta bort de värsta påståendena om dig.

Polisradion tystnar - och mediernas insyn minskar
Den 11 november kl 23.00 tystnade polisradion i Västmanland. På Vestmanlands läns tidning, där man varit van att ständigt lyssna på polisradion för att snabbt kunna vara på plats när något hänt, blev man beroende av polisens nyhetsvärdering. Det är det nya, krypterade radiosystemet Rakel som skapar problemen. Utomstående hör inte längre vad som sägs. I skogen utanför Norrköping har Uffe Wigh byggt upp ett företag kring polisradiolyssnandet. En hundra meter hög antenn och massor av teknik gör att han hör polisradion i hela landet. Han och hans anställda lyssnar på 14 kanaler samtidigt och tipsar medier så snart något intressant hörs. Han tycker att Rakel skapar ett system liknande öststaterna, utan insyn i polisarbetet.

Journalister inför rätta i Finland
Den finländska undersökande reportern Ann-Nina Finne står åtalad för ärekränkning. Anledningen är att anonyma källor i ett av hennes reportage för Finlands motsvarighet till Uppdrag granskning pekar ut några namngivna män som terroristfinansiärer. I Finland är det inte bara ansvarige utgivaren som får klä skott i domstol för det som publiceras - även reportern kan dömas. Ann-Nina Finne säger att hon hellre blir dömd än avslöjar sina källors identitet.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna
Medierna
Lör 12 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 05 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 29 jul kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 22 jul kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 15 jul kl 11:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".