Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
FÖRVIRRING KRING FLYKTINGSMUGGLING
Lör 08 dec 2007 kl 10:00
om tunga svenska (s)-politikers utspel om avvisning av flyktingar och om en marknad för smugglare som växer då möjligheter att söka asyl i EU minskar samtom Turkiet som buffertzon för flyktingar till EULördag... 8 december

I förra veckan tog debatten om flyktingpolitiken ny fart efter att kommunalrådet i Göteborg, Göran Johansson, som är en av socialdemokratins tyngre politiker, föreslog att flyktingar som kommit hit med hjälp av flyktingsmugglare omedelbart skulle avvisas utan att få sina asylskäl prövade. Han möttes av avståndstagande från sitt eget parti och kritik ifrån en stor del av det politiska etablissemanget. 

Men Göran Johansson fick stöd av sin socialdemokratiske partikollega i Malmö, kommunalrådet Ilmar Reepalu. Och de båda fick applåder av Sverigedemokraterna: ”Det är naturligtvis glädjande att de etablerade partierna, i likhet med sina danska kollegor och trots sina tidigare utfästelser, är på väg att anpassa sin politik efter vår” skrev sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande. Efter kritiken försökte Johansson och Reepalu i efterföljande intervjuer att nyansera sina uttalanden något men båda vidhöll att flyktingsmugglingen är det stora problemet. 

Men forskningen säger något annat. Den bild som målas upp av politiker och media är inte den riktiga, säger forskare i flyktingfrågor. Det starka fokuseringen på den kriminella hanteringen har skapat vrångbilder och det har lett till att debatten om flyktingarna handlar om fel saker, säger Ilse van Liempt på Institute for Migration Studies i Amsterdam. Hon har doktorerat på flyktingsmugglares drivkrafter och när hon intervjuas av Konflikts Saam Kapadia säger hon att de olyckor som drabbar flyktingar i smugglares händer ytterst är EU:s brott. Ett brott mot de mänskliga rättigheterna, eftersom EU:s lagar och regler nu utformats så att det  i det närmaste blivit omöjligt att kunna söka asyl utan hjälp av smugglare.   

George Joseph har på uppdrag av den katolska biståndsorganisationen Caritas talat med många flyktingar som smugglats och hört många vittnesmål om umbäranden som flyktingarna fått genomleva för att ta sig till Europa. Men han berättar också i dagens Konflikt att de flesta, trots umbäranden, skulle ta samma beslut idag. Det finns idag inte finns något annat val än att anlita en smugglare om man vill söka asyl i Europa. Muren kring Europa spelar flyktingsmugglarna i händerna, hävdar George Joseph. 

Migrationsminister Tobias Billström möter Gregor Noll, professor i folkrätt vid Lunds Universitet i diskussion i studion. Där professor Noll, som forskat i och också agerat konsult när det gäller migrationsrättsliga frågor i EU, efterlyser kraftfullare svenska initiativ för att garantera möjligeten att söka asyl enligt Genevékonventionen. Bland annat diskuteras Gregor Nolls förslag om att möjliggöra asylansökningar på EU-ländernas ambassader. 

Journalisten och debattören Per Wirtén intervjuas av Konflikts Daniela Marquardt om sina möten med flyktingsmugglare. Han har funnit att bilden av enskilda flyktingsmugglare många gånger blivit felaktig och att diskussionen snarare borde handla om varför vi bygger murar runt Europa och därmed skapar en marknad för människosmuggling. 


I takt med att EU har skärpt visumregler och förstärkt gränsbevakningen mot nordafrika, mellanöstern och det forna sovjetunionen, så har Turkiet roll som uppsamlingsplats för flyktingar som vill till Europa blivit tydligare. I Turkiet finns 100 000-tals flyktingar som försöker ta sig in i EU. I försök att leva upp till EU:s krav för fortsatta förjhandligar om ett EU-medlemskap har Turkiet försökt skärpa gränskontrollerna. Men flyktingarna har också blivit en bricka i förhandlingsspelet. Frilansjournalisterna Leon Tomlinson och Daniel Urey har besökt rapporterar om en närmast desperat flyktingsituation i Istanbuls fattiga förorter.

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Mikael Olsson

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Konflikt
Lör 17 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 10 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 03 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 27 maj kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 20 maj kl 09:03(56 min)
Upptäck avsnitt från programmet Konflikt
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".