Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Så blev Usain Bolt världens snabbaste man
Tis 17 okt kl 10:03
Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Usain Bolt, som numera har gått i pension, lyckades behålla lekfullheten genom hela sin karriär, kanske är det en del av hans framgång. Hans fysik, att vara lång och stor, vilket är ovanligt för en sprinter, har gjort att han tar längre och färre steg än andra, det har gjort honom snabbare än alla andra.

Att vara bäst redan som ung kan bli ett tungt ok att bära. Sprintertalangen Irene Eklund satte ungdomsrekord på 200 meter som 15-åring, hon beskrevs som Sveriges största framtidshopp inom friidrotten. Men sen tog det stopp, hon drabbades av skador och depression. Nu gör hon comeback och berättar om hur hon tränar för att bli bäst, målet är att komma till OS.
 

I Studion: Tommy Åström, sportjournalist, Fredrik Weibull, idrottspsykolog, och Jenny Jakobson, fysioterapeut som forskar om idrottsskador.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Tricky - Ponderosa
  Album: A Ruff Guide To
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.09
  Chilly Gonzales - Advantage Points
  Album: Chambers
  Bolag: Gentle Threat / Fontana North
 • 10.29
  Rihanna - Bitch Better Have My Money
  Album: Bitch Better Have My Money
  Bolag: Roc Nation / Rihanna
 • 10.40
  Harold Budd - First Light
  Album: Ambient 2/The Plateaux Of Mirror
  Bolag: EMI Marketing
 • 10.45
  Blonde Redhead - In Particular
  Album: Melody of Certain Damaged Lemons
  Bolag: Touch & Go Records
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".