Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ny astronomi såg den enorma stjärnsmällen som gav guld
Fre 20 okt kl 12:10
En ny typ av astronomi har fötts. För första gången har astronomer kunnat studera en händelse i rymden både med teleskop och med gravitationsvågor som den skapar.

En krock mellan två neutronstjärnor som inträffade för 130 miljoner år sedan blev först ut att följas på detta sätt. Ligos gravitationsvågsdetektorer i USA och Virgos i Italien uppfångade den den 17 augusti i år, och då gick larmet till astronomer världen över som vände sina teleskop mot samma punkt på himlen.

Under flera veckors tid kunde man se hur ljusskenet från krocken förändrades från kortare till allt längre våglängder, och olika typer av teleskop avlöste varandra i observationerna.

På Stockholms universitet finns astronomiprofessorn Jesper Sollerman, som var en av alla de teleskopastronomer som följde händelserna. Där finns också astrofysikprofessorn Stephan Rosswog, som fick sina beräkningar från 1990-talet bekräftade: I dessa våldsamma neutronkrockar bildas en stor del av universums tunga ämnen, som uran, plutonium och guld.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Kraftwerk - The Robots
  Album: The Man-Machine
  Kompositör: Florian Schneider, Karl Bartos, Ralf Hütter
  Bolag: CAPITOL
 • 12.10
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".