Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:02 min
I Amazonas tittar ingen på mobilen: Lotten Collin, Brasilien
Ons 20 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 20 september 2017. Brasilien.

P1-morgon onsdag.

Jag skulle göra ett klimatreportage. Det är ju klimatmöte i december, och då börjar vi alla uppmärksamma koldioxiden, skogsskövlingen, utreda våra barnbarns möjlighet att bo kvar på jorden. Jag ville besöka ett naturreservat djupt inne i Amazonas. Problemet var bara: Hur skulle jag komma dit? Flygförbindelserna från Bogotá till lilla brasilianska Tefé inkluderade 5 byten och skulle ta 2 dagar. Och så kändes det inte rätt att flyga över hela kontinenten och tillbaks igen för att göra ett reportage om klimatförändringarna.

Jag beslutar mig för att ta båten från Colombias sydliga spets in i Brasilien, längs med Amazonasfloden. Inget internet, ingen mobiltäckning alls. Bara en hängmatta och några flaskor myggsprej.

I hamnen väntar ett berg av väskor, påsar och möbler. En man ska åka hem och överraska sin mamma med en bäddmadrass. En kvinna ska flytta med hela sitt bohag, inklusive en tjockpälsad hund som flämtar i värmen. Den 16-åriga flickan bredvid mig ska resa hem ensam för första gången, hon går på gymnasiet i staden men saknar familjen hemma i byn vid floden. Och så mannen med alla lådor med skolböcker som han ska sälja längs vägen. I Brasilien får eleverna inte skolmaterialet gratis.

Vi spänner upp våra hängmattor på däck och ser solen gå ner över det gröna trädtäcket medan båten långsamt rör sig neråt floden. I matkön börjar jag prata med två kvinnor som ska gå en ettårig sjukvårdsutbildning i huvudstaden Manaus, för att sedan kunna ge vård i sina hembyar.

De har aldrig varit utanför Amazonas, och skrattar bara när jag frågar om de någonsin funderat på att åka till São Paulo, eller Rio de Janeiro.

- Nej, vad ska jag där att göra? Jag känner mig inte brasiliansk, jag är från Amazonas, säger en av kvinnorna.

Den andra berättar att hon en gång varit på diskotek på den peruanska sidan av gränsen, några kilometer bort. Det finns ingen el, men på lördagar gör en dieselgenerator att dansgolvet håller igång till klockan två.

Det dröjer fem dagar innan vi är framme Manaus, och jag frågar kvinnorna vad de gör så länge på båten, för att inte bli uttråkade.

- Äh, jag lär alltid känna nya människor här, vi lärde ju känna varann på en flodbåt för många år sen, minns du? säger de till varann, och minns.

Jag tittar ut över havet av hängmattor på däck. Ingen glor på sin mobil. Den 16-åriga flickan sitter vid relingen och sjunger brasilianska ballader under stjärnorna.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Igår kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Den löpartokiga kontinenten: Ekots Samuel Larsson... Tis 13 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Vi behöver äta frukost i en annan verklighet:... Mån 12 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan 12 mars

Utrikeskrönikan 12 mars

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".