Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Så sparar du tv-program digitalt
Ons 05 dec 2007 kl 14:00
Tekno 5 decemberTänker du kasta ut videon för gott, och bli digital? Med digitalbox, hårddiskinspelning, dvd-bränning och kanske rent av plocka in tv-programmet i datorn? Tekno guidar dig genom djungeln... av alternativ.

Vi pratar bara om vad man kan göra och inte kan göra, vilka utgångar som behövs på burken. Det ÄR svårt att välja, det erkänner Tekno, till och med så svårt att det finns småföretag som hjälper folk att hitta rätt lösning för hem-tvanläggningen.

IBM gjorde burkar av nobelpriset

Nobelprisets två fysikpristagare ligger bakom dagens hårddiskburkar, har vi fått veta. Det stämmer givetvis. De upptäckte den s.k. jättemagnetoresistansen, som gjort det möjligt att krympa hårddiskarna ytterligare, något som krävs när allt annat i datorerna krymper.

Men för att en nobelprisad upptäckt också skulle hamna i elektronikbutiken krävdes en industriell process, som det stora dataföretaget IBM tog fram i första hälften av 90-talet.

En IBM-forskare i USA, Stuart Parkin, fann ut hur läshuvudena skulle konstrueras för att kunna utnyttja den nya kunskap om magnetism, som nobelpristagarna Albert Fert och Peter Grünberg tog fram. Tekno ger bakgrunden.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".