Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Olönsamma pensionärer och tidningstomma städer
Lör 01 dec 2007 kl 12:00
P1 lördag 1 december

TV3 behöver inte Efterlysts pensionärer
TV3 funderar på framtiden för några av sina mest framgångsrika och äldsta program. Skälet är att program som Efterlyst och Insider ”levererar för brett”, som TV3-chefen Anders Knave har uttryckt saken. I klartext betyder det att för stor andel äldre tittar på programmet. Reklamköparna vill nämligen inte betala för pensionärer, hur många de än är. Vi får höra några äldre medborgare från Bagarmossen som berättar vad de tycker om Efterlyst - och om att inte räknas. Och så får vi höra Anders Knave på TV3 förklara kanalens jakt på inte bara många tittare utan rätt tittare.

Jakten på Anna Politkovskajas mördare
De kommer nog att gripa mördaren. Men kanske inte den som beställt mordet.
På söndag är det val till duman, det ryska parlamentet. Anhängare till president Vladimir Putin väntas vinna stort . För drygt ett år sedan mördades en av de skarpaste kritikerna av Putins politik, framförallt i krigets Tjetjenien: Den ryska journalisten Anna Politkovskaja.
Roman Sjlejnov, grävchef på Politkovskajas tidning Novaja Gazeta, visar i Mediernas reportage förtroende för de poliser som utreder mordet. De kommer nog gripa mördarna - men samtidigt är han skeptisk till om de egentligt ansvariga kommer att ställas inför rätta. Om det dyker upp en politisk beställare kommer det att bli problem, tror han.
- I Europa är det alltid en chock när en journalist mördas. Men hos oss är det något som händer ibland. Bara här på Novaja Gazeta har reportern Igor Domikov som också sköts i en trappuppgång och redaktören Jurij Sjekatjisjin dödats, säger Roman Sjlejnov. Än så länge vill han inte utnyttja all den information han har om utredningen av mordet på Politkovskaja, eftersom han vill ge polisen chansen att arbeta så effektivt som möjligt. Men, säger han, det finns en gräns, om han ser att utredningen stoppas av politiska eller andra påtryckningar. Då är det dags att publicera.

Karlsborg är staden utan tidning
Sedan 1970-talet är staden Karlsborg i Västergötland tidningstom. Hela kommunen saknar egen tidning. Den bevakning som sker, ryms på en sida i Skaraborgs Allehanda som utkommer i grannstaden Skövde. Mediernas reporter Ylva Warnborg har träffat kommunalpolitiker som inte bevakas och ortsbor som inte får läsa om sin stads händelser. Hur påverkas en kommun av att sakna egen tidning?

Och så ska det handla om uppfinningsrika journalisteroch aktivister För i veckan spreds en speciell nyhet som en löpeld i världens tidningar, från Johannesburg till Stockholm: nyheten om tortyrfilmsfestivalen i Kairo. Ett gäng bloggare i Egypten som tidigare gjort sig kända för att avslöja tortyr och övergrepp med smygfilmade videosnuttar skulle ha en festival och kora det värsta videoklippet och samtidigt sätta ljuset på människorättssituationen i Egypen. Det hela skulle ske i skuggan av den 31:a upplagan av Kairos officiella filmfestival. Initiativet applåderades i väst: så modigt, så fräckt och så kreativt! Men det var bara ett problem. Ingen brydde sig om ifall det verkligen var sant.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna
Medierna
Lör 16 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 09 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 02 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 26 aug kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 19 aug kl 11:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".