Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Kvällspressens besatthet av fallet Madeleine
Lör 24 nov 2007 kl 12:00
P1 lördag 24 november

Under hela hösten har fallet med den försvunna brittiska flickan Madeleine McCann dominerat löpsedlar och förstasidor. Den lilla flickan försvann på en turistanläggning i Portugal i våras, och i ”Medierna” har vi tidigare rapporterat om den stora kampanjen för att hitta henne. Rapporteringen har sen dess inte blivit mindre - utan snarare tvärtom - ökat ytterligare. Och det har börjat bli svårt att hålla reda på alla spår, bland annat misstankarna som riktas mot föräldrarna själva. Nu har debatten om rapporteringen om fallet nått ända till USA, till New York Times, där journalisten Eric Pfanner går till hårt angrepp mot de europeiska tabloiderna i en debattartikel. Varför har det här fallet fått så stor plats i kvällspressen? Och hur mycket betyder egentligen sanningen i den här mediedramaturgin som ingen tabloid vill gå miste om?

I veckan publicerades den årliga förtroendebarometern från Medieakademin, där förtroendet för olika samhällsinstitutioner, medier och företag mäts. I topp hamnar Sveriges radio, som i år passerar IKEA, och även Sveriges television ligger högt. Men mycket längre ner kommer ”Dagspressen”, efter till exempel ”Storföretagen”. Och ännu längre ner hamnar medier som Aftonbladet och TV3 - på 20:e respektive 21:a plats - efter företag som Volvo, Ericsson och SAS, och efter både moderater och socialdemokrater. Är det här ett problem? Och vad innebär det att svenskarna ser journalister som alltmer moraliskt suspekta, något som barometern också visar. Hör Lena Mellin, inrikespolitisk kommmentator och chef för samhällsredaktionen på Aftonbladet, och Lennart Weibull, medieprofessor vid Göteborgs universitet, som varit med och sammanställt enkäten.

Att storfilmen Bee Movie snart har premiär i Sverige har ni kanske hört. Lanseringen pågår för fullt, och stjärnan Jerry Seinfeld är på väg hit. Men på en båt i Göteborg sitter den svenske manusförfattaren Henrik Wallgren och känner sig blåst. Han åkte över till USA redan 2002 och träffade manuscheferna på det mäktiga filmbolaget Dreamworks, och försökte sälja in sin idé om en film där bin spelar huvudrollen och tar kontakt med människor. Vi träffade honom när han för första gången fick se vad som, enligt honom, kunde varit hans film.


Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna
Medierna
Lör 19 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 12 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 05 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 29 jul kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 22 jul kl 11:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".