Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Terrorkrigets rättsliga efterspel
Lör 24 nov 2007 kl 10:00
Lördag 24 november om de olagligt bortförda och hemligt fängslades försök till upprättelse, om europeiska åtal mot inblandade CIA-agenter och om svenska SÄPO:s tveksamma metoder samt fortsättningen på... berättelsen om Adel Hakim, som efter fyra år på Guantanamo och drygt ett år i ofrivillig exil i Albanien nu nått sin syster i Sverige.

”Jordens folk har nu nått så långt i sin samhörighet att en rättskränkning på en plats på jorden upplevs av alla” Med det Immanuel Kant-citatet ur hans ”Om den eviga freden” från 1795 inleder arrangörerna av årets sk MR-dagar, folkrörelsernas forum för mänskliga rättigheter, sin programbroschyr.

MR-dagarna hölls i början av veckan på Stockholmsmässan. Och arrangörerna hade bemödat sig om ett  digert  tvådagarsprogram fyllt av föreläsningar, seminarier och debatter om frågor kring krig, fred, mänsliga rättigheter och rättssäkerhet. Men trots mängder av kvalificerade utländska och svenska gäster verkar evenemanget ha passerat så gott som obemärkt i svenska medier. En sökning på internet igår gav inga träffar i svenska tidningar eller TV. 

Kanske säger det något om vilken vikt svensk offentlighet fäster vid den dramatiska inverkan ”kriget mottt terrorismen” haft på individers rättssäkerhet runt om i världen. Det är bekymmersamt då just detta skeende verkligen synliggjort viktiga brister i olika länders rättstillämpning, konstituion och/eller demokrati. I dagens konflikt medverkar fyra nyckelpersoner inom området  De är alla jurister som mot sina regeringars vilja kämpar för att värna rättsäkerheten i kampen mot terrorismen.


Och så hör ni ett av offren. Adel Hakim. Oskyldigt fängslad på Guantanamo.

Här i Konflikt har vi vid flera tillfällen sen juni 2006 berättat om dom fem uiguriska män som fyra år var fängslade på Guantanamo, trots att dom tidigt friades av USA från alla terroristmisstankar.

I maj 2006, flögs uigurerna från Guantanamo till Albanien. Där hamnade de i ofrivillig exil på en nedgången flyktingförläggning utan möjligheter att lämna landet. Sverige hade vid två tillfällen fått frågan ifrån USA om att ta emot dem, men sagt nej. Övriga länder i Europa sa också nej. Albanien var det enda land som tackade ja och det var efter löften om pengar från USA. 

En av männen, Adel Hakim, har en syster i Sverige. Han kunde lämna Albanien i söndags eftersom han fått ett fyradagarsvisum till Sverige för att kunna berätta om sina upplevelser på MR-dagarna i Älvsjö.


Det är åtta år sen Adels storasyster Kavser Hakamjan senast träffade sin lillebror. Det var i hemstaden Ghulja i Xingjiangprovinsen i Kina.  Nu, efter fyra års inlåsning på Guantanmo och ett och ett halvt år i ofrivillig exil i Albanien, är Adel hos sin syster och hennes barn i Sverige. Konflikts Randi Mossige Norheim skildrar återföreningen.

Adels öde väcker frågan om det finns någon möjlighet till upprättelse eller ersättning för den skada sådana som Adel lidit.
En av dem som arbetar intensivt med det är Steven Watt, advokat vid ”American Civil Liberties Union”. ACLU är en lobbyorganisation för  medborgerliga rättigheter och förträder flera personer som råkat ut för utomrättsliga gripanden, placerats i hemliga fängelser eller på Guantanamo. Bland dom klienter som Steven Watt driver skadeståndsmål för, så finns den tyske medborgaren Khaled Al-Masri och egyptiern Ahmed Agiza som avvisades från Sverige. Konflikts Mikael Olsson intervjuar Watt.

I Italien har en rättsprocess redan inletts mot 26 CIA-agenter och 5 medlemmar av den italienska militära underättelsetjänsten. Bland andra de till helt nyligen två högsta cheferna för italiens militära underrättelsetjänst, SISMI. Åtalet leds av åklagaren Armando Spataro, biträdande chef för åklagarmyndighetens anti-terroristenhet i Milano, också han på Sverigebesök. I en intervju av Mikael Olsson berättar den rutinerade Spataro om att det inte är ”krig” mot terrorismen som behövs utan ordinärt polisarbete. Som mot maffian. 

En annan åklagare som skulle talat på MR-dagarna i helgen heter Martin Hoffmann, vid åklagarmyndigheten i München. Han och hans kollegor har utfärdat internationell arresteringsorder mot de tretton CIA-agenter som var inblandade i bortförandet av den tyske medborgaren Khaled Al Masri 2003.
Men Martin Hofmann ställde in sin föreläsning i Stockholm i sista stund.  Det skedde efter överläggningar med det tyska justitiedepartementet. Konflikt ringde Hoffmanns chef vid överåklagarämbetet i München, August Stern, och bad om en förklaring.

Även i Sverige har frågetecknen kring säkerhetstjänsternas metoder varit många. Inte minst i gripandet och bortförandet av de två egyptierna Agiza och al Zery. Justitieombudsmannen har i det fallet konstaterat att brott mot svensk lag begicks, men det har aldrig prövats i domstol. Och i våras berättade Konflikt om de svenska medborgare som greps vid Somalias gräns och som sen satt fängslade i
Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Samtidigt avslöjade Konflikt att SÄPO försökt värva en bror till en av de fängslade som informatör mot löften om hjälp att få hem svenskarna från Etiopien. Idag säger en av Sveriges ledande kriminologer, polisprofessorn Leif G W Persson, att samtalsmetoden, som är oetisk, är ett standardverktyg för underättelsetjänsten - och påstår han, SÄPO-chefen Anders Danielsson kommer aldrig någonsin att stoppa metoden. Reporter Randi Mossige Norheim.

Programledare: Saam Kapadia                                  Producent: Mikael Olsson

FÖR YTTERLIGARE FÖRDJUPNING SE KONFLIKTS ARKIV DÄR BLA FLERA PROGRAM AVHANDLAR FRÅGORNA OVAN: 

-12 MAJ I ÅR INTERVJUAS BLA FD CIA-CHEFEN MICHAEL SCHEUER I KONFLIKT DEN .

- 24 MARS, 14 APRIL OCH 26 MAJ OM SVENSKARNA FÄNGSLADE I ETIOPIEN

- 30 DECEMBER -06 ETT SAMMANFATTANDE REPORTAGE OM UIGURERNAS OCH ADEL HAKIMS ÖDE.

DESSUTOM KAN NI LYSSNA PÅ DETTA REPORTAGE UR VECKANS STUDIO ETT:

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Sanningen om lögnen Kl 09:03(57 min)

Om falska asylberättelser, trasiga system och priset för att leva med en lögn.

Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".