Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:21 min
Den röda halsduken: Hanna Sahlberg i Peking
Fre 22 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 22 september 2017. Peking.

Peking, fredag.

En dag i våras störtade min yngsta dotter in på mitt lilla kontor efter skolan. Hon såg orolig ut.

Mamma, jag vet vilken dag det blir nu!

Jag blev förbryllad och försökte snabbt tänka ut vilket av barnens alla prov och skoluppgifter som jag kunde tänkas ha glömt den här gången. Men det var inget sånt.

Mamma jag vet nu vilken dag som vi måste sätta på oss de röda halsdukarna. Vi ska ha dem när vi marscherar på Barnens dag, förklarade min dotter.

Plötsligt förstod jag hur mycket hon hade gått och funderat på invigningsritualen i kommunistpartiets Ungpionjärer. Eftersom hon var sju år hade jag naivt nog trott att hon mest bara följde efter sina kompisar i klassen. Hon hade visat sig väldigt mån om att skriva och memorera sina glosor och klassiska dikter och förtjäna de små klistermärken och stjärnor som lärarna ger till duktiga elever. Men nu stod hon på mitt kontor svettig och upprörd.

Jag frågade om hon tänkte ha den röda halsduken.

Jag tror inte det, sade hon.

Hon hade antagligen snappat upp också de berättelser som motsäger läseböckernas glättiga bild av kommunistpartiets ledare som barnens vänner och revolutionen som ett spännande äventyr för snälla barn. Som vår hyresvärds barndomsberättelse om när rödgardisterna kom och tog huset och om hur hans syster senare begick självmord.

Du får bestämma sedan hur du ska göra med halsduken, sade jag.

Senare hittad jag en liten lapp på köksbordet: ”Till lärare Ceng. Jag kommer inte att ta på mig den röda halsduken för jag ska inte gå med i Pionjärerna.”

De senaste åren har kommunistpartiet ökat den ideologiska kontrollen. Skolor och universitet har pekats ut som frontlinjer för kampen mot västerländskt tänkande, och konstitutionell demokrati och oberoende rättsväsen har speciellt pekats ut som ett gift som ska hållas borta från den kinesiska samhällskroppen. Därför blev jag glatt förvånad när lärare Ceng ringde. Hon sade att hon fått det lilla brevet men ändå ville fråga om min dotter ville vara med vid ceremonin.

En ovanligt het vårmorgon stod så alla barnen på led i sina skoluniformer och gula solkepsar i skuggan av Förbjudna stadens gamla murar. Soldater med bajonetter marscherade framför podiet där de ansvariga lärarna sjöng partiets gälla sånger. Föräldrarna ställdes upp mittemot barnen och överräckte med allvarliga miner de röda halsdukarna. Barnen fick veta att de nu bar martyrernas röda blod runt sina halsar och var kommunistpartiets arvtagare.

Uppe på Himmelska fridens port, precis där Mao Zedong stått då han släppte lös den förödande kulturevolutionen som kostade så många liv, söndrade familjer och fullkomligt ödelade ekonomin, där togs sedan gruppfotot med barnen i sina röda halsdukar och uppsträckta högerhänder. Bara en flicka avviker och ser rakt in i kameran med en liten gulmönstrad halsduk om halsen.

Det går bra för er, sade en annan pappa till min man. Ni kan ju alltid åka härifrån, men vi måste stanna kvar. 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Den löpartokiga kontinenten: Ekots Samuel Larsson... Tis 13 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".