Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Om negativa kampanjer och förbannade lögner
Lör 17 nov 2007 kl 12:00
P1 lördag 17 november

Politisk smutskastning på nätet
I USA är negativa kampanjer vanliga i politiken - smutskastning av presidentkandidaterna är redan i full gång. I Sverige är det inte lika vanligt men i samband med den intensiva bevakningen av Schenström-affären och moderaterna i början av november gjordes ett försök att vända bort blickarna genom att få bloggare att uppmärksamma en video på youtube. I en politisk gerilla-video porträtterades där Mona Sahlin som en fifflande politiker. Medierna kan nu avslöja att bakom spridningen av videon i bloggosfären fanns ingen mindre än en av Sveriges mest hyllade PR - konsulter, Fredrik Andersson, på PR byrån Prime.

Knarksyndikaten mördar journalister
Och så har vi besökt Mexiko, som idag är världens farligaste land för journalister efter Irak. Knarksyndikaten har växt sig starkare och hoten för den som granskar dem blivit allt tuffare. Bara förra året mördades 9 journalister i Mexiko enligt Reportrar utan gränser. Men det är inte bara mexikanska journalister som hotas. Även reportrar norr om gränsen, på den amerikanska sidan, lever farligt och tvekar nu att göra jobb om narkotikasyndikaten.

Förbannade lögner och statistik
Och så ska vi tala om förbannade lögner. För det blir allt vanligare att statistik används felaktigt eller till och med lögnaktigt i medierna. Det säger journalisten Peeter-Jaan Kask som nästa vecka utkommer med en bok om just hur statistik används i medier och samhällsdebatt.
Han har en rad exempel på hur siffror används fel och förleder läsare, lyssnare och tittare. Exempelvis påstod Dagens Nyheter för något år sedan i topp på förstasidan att 40 000 barn i Sverige är spelmissbrukare - men den siffran baserade sig på en undersökning med så låg kvalitet att den inte gick att dra några slutsatser från.
Du får också höra Lars Adaktusson svara på frågan hur det kan komma sig att SVT: s program Agenda publicerade en opinionsmätning om hur partiledarna klarade sig i valdebatten - trots att bara 84 personer av 1000 hade sett hela programmet.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

IT-säkerhetsexperter kritiska till Dagens Nyheters senaste IT-granskning. Facebook tar krafttag för öppenhet runt "dark ads". Och svenska journalister personliga på Twitter – utmanar yrkesideal.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".