Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Fler svenskar till konfliktområden - är vi redo för riskerna?
Lör 17 nov 2007 kl 10:00
Lördag 17 november

Omställningen av det svenska försvaret från ett invasionsskydd till en försvarsorganisation som ska delta mer aktivt i internationella krishärdar ökar riskerna för skador och död.

Hur väl förberedda är soldaterna på de situationer och hot de kommer att möta? Är det svenska samhället redo? På senare tid har flera politiska beslut fattats som kan komma att kosta svenska liv.

Nyligen beslutade riksdagen att Sverige skall bidra med minst 200 soldater till en norsk-svensk FN-insats i Darfur i Sudan. I Darfur råder som bekant inbördeskrig, minst 15 av soldaterna från Afrikanska unionens FN-styrka i Darfur har dödats och vad som beskrivs som ett folkmord pågår.

I nästa vecka väntas riksdagen besluta om att sända ett skyttekompani på minst 200 man till Tchads gräns mot Sudan för att på EU-uppdrag stabilisera läget. Området beskrivs som en krigszon och en del av kriget i Darfur.

Samtidigt har försvaret hållit slutövning med den Nordiska stridsgruppen, Nordic Battle Group, som under första halvåret 2008 skall fungera som EU:s snabbinsatsstyrka. 2800 man, varav 2300 svenskar, ska stå stridsberedda.

Dessutom har Sverige två stora pågående insatser. I Afganistan finns idag knappt fyra hundra svenska soldater och i Kosovo undefär lika många. Sverige har även ett 40 tal militära observatörer på 13 nog så farliga platser runt om i världen.

Idag finns alltså drygt 800 svenska militärer i aktiv utlandstjänst. Men om alla planerade insatser blir av, och den nordiska stridsgruppen skickas ut, så kan Sverige till våren ha över 3500 soldater ute i världen. Och i konflikthärdar som ofta kommer att vara långt farligare än de flesta tidigare uppdrag.

I Sverige har debatten kring dessa frågor varit betydligt tystare än i andra länder. Och när frågorna diskuteras handlar det ofta om tillgången till avancerad utrustning och fysiskt skydd. Men ett allvarligt och växande problem är de psykiska skador som soldater i utlandstjänst drabbas av.

I veckan återvände 230 svenskar som har tjänstgjort i Afghanistan. Av dem har 30 personer sökt psykologhjälp. Det är dubbelt så många som i den förra gruppen återvändare.

I programmet medverkar Försvarsmaktens insatschef Anders Lindström och Per-Erik Korström, veteran med lång erfarenhet av utlandsmissioner och utbildning av soldater för internationell tjänst.
Hör också försvarsminister Sten Tolgfors och hans företrädare Mikael Odenberg. Allan Widman (fp) är regeringens utredare av den svenska veteranpolitiken.

Ulrika Bergqvist tecknar ett personligt porträtt av sin kamrat Tomas Bergqvist, som tjänstgjorde för Särskilda skyddsgruppen, SSG, när han omkom i ett sprängattentat i Afghanistan i november 2005.


 

Programledare: Saam Kapadia
Producent: Daniela Marquardt

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Konflikt
Lör 17 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 10 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 03 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 27 maj kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 20 maj kl 09:03(56 min)
Upptäck avsnitt från programmet Konflikt
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".