Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Vad ska man ha i tanken?
Ons 14 nov 2007 kl 14:00
Tekno 14 novemberEtanol, biogas eller biodiesel? Framtiden är oviss när man pratar om miljöbilar. På miljöbilsmässan i Älvsjö träffade Tekno flera experter som pekade på problem, när man ska producera... t.ex miljödiesel.

Tar man palmolja från Malaysia, hugger ner den vanliga skogen, och planterar palmer, ja då får det skadliga effekter på miljön. Frågan är alltså om biobränslen är ett hot eller möjlighet för utvecklingsländerna, menar Chris Flavin vid miljöorganisationen World Watch Institute.

Men även i-världen satsar. I USA finns det nu planer på att ersätta 20 procent av bensinen med miljövänliga alternativ. Det handlar om 130 miljarder liter som ska komma från majsodlingar som man gör etanol av. Majs blir en vanlig syn på den amerikanska landsbygden, om energimyndigheterna i USA lyckas driva sin vilja igenom.

Samtidigt utvecklas tekniken bakom etanol. Det går också att göra etanol av cellulosa, dvs. skogsråvara, och det gäller nu att finna effektivaste metoderna. berättar Sune Wännström vid en pilotanläggning i Örnsköldsvik.

Svenskarna ett surfande folk

Sverige ligger i världstopp när det gäller internet-användning. Bland svenskar i åldrarna 16-24 år använder hela 97 procent nätet. Det borgar för att genomsnittssvensken i allt högre grad blir nätsurfare (drygt 70 procent av alla svenskar surfar, vilket är mer än i länder som USA och Protugal).

De yngre tar nätberoendet med sig upp i åldrarna. Så mycket som 89 procent av svenskarna i åldern 55-64 år använder nätet. Samtidigt som allt fler småbarn också sitter framför datorn. Den här statistiken kommer från en diger rapport Svenskarna och internet som forskningsinstitutet World Internet Institute publicerat tagit fram, hela rapporten: www.wii.se

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".