Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
Jazzjubilaren i Umeå, kulturtidskriftens roll och föraktet mot arbetarklassen
Tor 26 okt kl 13:00
I slutet av 60-talet i Umeå startade det som skulle bli en av Sveriges viktigaste jazzforum. I år är det den 50:e upplagan av Umeå Jazzfestival - P1 Kultur är där.

Igår startade Umeå jazzfestival för 50:e gången. P1 Kultur är på plats och har bland annat träffat en av festivalens legendarer: trummisen Sten Öberg som spelat på varje festival sedan starten 1968.

Kulturtidskriften Ord & Bild fyller 125 år i dagarna. Vilken roll spelar tidningen idag och vad har den betytt i svenskt kulturliv?

Och hur länge lever en tidskrift? Vår reporter gick till ett av de större antikvariaten för att se hur het andrahandsmarknaden är för kulturtidskrifterna.

I Veckans ord sätter denna vecka Karin Arbsjö fingret i luften och fångar ett ord som på något sätt speglar den tid vi lever i. Veckans ord är "Insektageddon".

Den afghanska konstnären Moshtari Hilal, vars porträttmålningar kallats "traumatiserat bläck" av the New York Times, har under hösten varit gästkonstnär på Konstepidemin i Göteborg. Saman Bakhtiari har träffat henne.

Dagens essä från OBS tar sin utgångspunkt i det brittiska klassamhället. Elin Grelsson har läst Owen Jones bok Chavs - föraktet mot arbetarklassen.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.01
  Fats Domino - The Fat Man OBS! Tona in till 00:38
  Album: The Early Imperial Singles 1950-1952 Utgiven: 1996
  Kompositör: Dave Bartholomew & Fats Domino
 • 13.14
  Gunnar Siljabloo Nilson - Sil - ja - bloo
  Album: Gunnar Siljabloo Nilson 1951-1957
  Bolag: Vax Records
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem fungerar över olika perspektiv efter ännu en vecka som präglats av såväl #MeToo-upprop som kontroverser kring det nya museet Louvre Abu Dhabi.

Filmregissören Joachim Trier om "Thelma", intervju med Mary J Blige om "Mudbound", Gradvall och Lorentz förklarar autotune och kritiksamtal om humorserierna "Grotesco", "Full patte" och "Bauta"

Den amerikanska journalisten och författaren Joan Didion är aktuell med ny bok på svenska. Och stjärnkompositören Philip Glass har besökt Sverige, vår reporter har träffat honom.

Samtal om borttagna program och inställda galapremiärer efter #metoo, författaren Primo Levis "Periodiska systemet" och essä om skillnaden mellan att äga och vårda jorden.

Författaren Philip Pullman om läsande som förutsättning för demokrati. Litteraturprofessorn Birgitta Holm har försökt fånga konstnären Helga Henschens röda trådar i en mythobiografi.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".