Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Ny, öppnare islam i Saudiarabien?
Tor 26 okt kl 14:03
Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Ett Saudiarabien som är öppet mot världen, öppet för alla religioner. Det vill den saudiske kronprinsen arbeta för, säger han i en tv-intervju. Han säger också att han tror att extremismen i landet kan utrotas inom en snar framtid. Vad betyder detta och varför gör han den här religiösa programförklaringen? Mellanösternkännaren Bitte Hammargren bidrar med en analys.

Drus och singel. Druserna är en religiös minoritetsgrupp i Mellanöstern, främst Syrien och Libanon, med krav på att gifta sig inom gruppen. Samtal med Firas Jonblat, journalist och ogift drus som varit på en drusisk singelträff i Libanon. Hur långt kan man kompromissa med sitt eget liv för att inte svika föräldrarna och traditionen?

Halloween – den existentiella seden. När halloween introducerades i Sverige höjdes många oroliga kyrkliga röster. I dag har halloween etablerat sig som en sed där de existentiella frågorna om liv och död kan hanteras med lekfullhet. Samtidigt som helgen Alla helgons dag fått draghjälp. Intervju med etnolog Agneta Lilja som forskat kring halloween.

Fredrik Westblom är sökare och journalist på Vasabladet i Finland. I programmet berättar han för programledare Åsa Furuhagen om sitt projekt "12 religioner på 12 månader". Han har testat en livsåskådning i taget och hittat flera favoriter.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.50
    Marilyn Monroe - Runnin'wild
    Album: Diamonds Are a Girl's Best Friend (Remastered)
    Bolag: Cayenne Records
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Motståndet mot moskéer Tor 19 okt kl 14:03(46 min)

Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".