Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Om virus och gratistidningskrig
Lör 10 nov 2007 kl 12:00
P1 lördag 10 novemberMedierna har ringt chefredaktören, nyhetschefen och den ledande politiske reportern/kommentatorn på tio av våra största medieföretag och ställt frågan ”Har du någon gång köpt svarta... tjänster?” och ”Om ja, vad handlade det om?”. Av de 33 svarar 22 stycken ja på frågan. Här är alla svaren:

Medier måltavla för virusattack
Medier var måltavla för den svenske datorvirustillverkare som dömdes i veckan. Det var första gången någon dömts för detta i landet. Vi får höra Sveriges Televisions IT-säkerhetsansvarige berätta hur programmet Debatts hela lyssnarkontakt slogs ut när 20 000 av den dömde mannens manifest mot medier och utbildningsväsende plötsligt vällde in, skickade av datormasken Ganda. Och vi får höra varför mannen gav sig på medierna. Trots att datormasken snabbt spårades och inte ens var särskilt avancerad, känner till exempel Aftonbladet fortfarande av följderna - flera hundra manifest i timmen sorteras bort av tidningens datorer.

Hamilton kritiserar svartjobbsgranskning
En av Sveriges mäktigaste mediemakthavare, Sveriges Televisions VD Eva Hamilton, säger nu att hon tycker att granskningen av politikers och andra makthavares anlitande av svarta tjänster gått till överdrift. Till Medierna säger hon att hon inte är imponerad av ”den typen av journalistik som rapporterar om statssekreterare som hade svart barnflicka på 90-talet”.
- Det är väl inte det som får stora journalistpriset, direkt, säger hon till Medierna.

Gratistidningar sluggar mot varann
Det senaste decenniet har gratisutdelade dagstidningar gjort ett segertåg över världen. Nya grupper har lockats till regelbunden tidningsläsning och annonsörer har strömmat till. Men det senaste året har inte minst i Sverige och Danmark rena gratistidningskrigen brutit ut. I veckan tog det danska kriget en märklig vändning när Nyhetsavisen värvade inte nya journalister utan konkurrenten Metros stjärnutdelare, brasilianaren Jura Dos Santos, som blivit ett känt ansikte på Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn. Ett tag hade Danmark nio dagliga gratistidningar och i Sveriges storstäder möter numera den som kliver av lokaltrafiken tre konkurrerande kolportörer med varsin gratistidning. Det är inga lättviktare som slåss på marknaden, utan Sveriges tyngsta mediekoncerner som pucklar varandra blodiga. Konkurrensen har sänkt annonspriserna och numera tjänar inte ens Metro pengar i Sverige. Kommer gratistidningarna att överleva eller gör kriget de nyvunna läsarna hemlösa i framtiden? Och vad händer med de traditionella tidningarna - betalningsviljan har pressats ner av gratistidningar och fritt tillgängligt material på Internet.

Privatdetektiv spårar källa
I Strömsund blev kommunalrådet Göran Edman förbannad på Länstidningens rapportering och lejde en privatdetektiv för att forska efter journalisternas källa. Edman, som representerar lokala partiet Rättvis demokrati, hade enligt Länstidningen gått emot ett tjänstemannabeslut i ett socialt ärende. Hans efterforskning har väckt ilska bland journalister.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

DN skrev om sexuella trakasserier på medieutbildning och Paragraf gick till motattack. Mediers försiktighet vid självmord. Metoo i riksdagen, brist på politiskt intresse eller bristande journalistik?

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".