Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Internet-säkerheten under lupp
Ons 07 nov 2007 kl 14:00
Tekno 7 novemberÖver hälften av drygt 800 Internet-domäner har säkerhetsrisker. Det visar en undersökning som .se (IIS) gjort bland myndigheter och företag i Sverige.

Det visar sig också att en hel del epost gör en extra sväng via servrar i utlandet, och det oskyddat. Det är som att skicka vykort över gränserna, som alla kan läsa, menar säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder på stiftelsen .se.

Nätattacker och illasinnade trojaner gäckar säkerhetsexperterna, som kan märka att motivet bakom it-brottsligheten blir alltmer styrd av motivet ekonomiska vinning. Stöld av personuppgifter blir allt vanligare, och den stulna informationen blir en handelsvara, menar säkerhetskonsulten Robert Malmberg.

Händelserna i Tallinn i Estland i våras har fått svenska myndigheter att fundera över hur en framtida, än mer sofistitkerad nätattack med politiska motiv skulle se ut. Kurt-Erik Lindqvist, vd vid Netnod, var på plats i Tallinn för att hjälpa myndigheterna att stävja den attack som riktades mot myndighetsdomänerna. Men Svante Nygren, Krisberedskapsmyndigheten, säger till Tekno att en attack på hela Internet i ett land än så länge verkar omöjlig. Motåtgärder kan sättas in, och vägarna in i samhällssystemen kan kontrolleras.

Trafiken på Internet globalt växer med 20-30 procent årligen. Det kräver allt snabbare förbindelser, och Peter Löthberg, nätguru som varit med och byggt Internet i Sverige och internationellt, menar att fiberoptiska förbindelser är säkraste vägen att möta kapacitetsbehovet.

Förarlösa bilar tävlade i stadskörning

En stor tävling för robotbilar, DARPA Urban Challenge, har avgjorts i Kalifornien. Det är den amerikanska krigsmaktens forskningsorganisation som för tredje gången utmanat forskare, elektronik- och bilindustri att konstruera förarlösa bilar som får klara sig helt själva från start till mål.

Den här gången höjde man ribban i tävlingen ordentligt: Nu skulle robotbilarna ta sig fram i stadstrafik. I en fiktiv stadsmiljö uppbyggd på en gammal flygbas simulerades trafik med ett antal bilar körda av människor och robotbilarna förväntades klara rondellkörning, köra ut från en parkeringsplats utan att krocka med passerande trafik och hålla sig till trafikreglerna i största allmänhet.

Totalt var 89 ekipage anmälda till DARPA Urban Challenge och i finalen var det fem bilar som klarade banan. Vinnarbilen kommer från Carnegie Mellon-universitet i Pittsburgh och hade visserligen inte tagit sig runt dom åtta och en halv milen i stadtrafik på bästa tiden, men vann för att tvåan inte hållit sig till trafikreglerna lika bra.

Teknik ska var lätt att använda

Det är ingen slump att många känner sig vilsna när de ska försöka förstå hur tekniska apparater och datorprogram fungerar. Tillverkarna lägger tyvärr inte särkilt mycket energi på att göra grejerna lättanvända. För att få bukt med krånglet hålls varje år World Usability Day eller Användbarhetsdagen, på ren svenska. Då hålls föredrag och det ordnas med aktiviteter runt om i världen med fokus på användbarhet. I år är det den 8:e november och här hittar du mer information om vad som händer i Sverige:

http://wud.se/nyheter/

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".