Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
Ett avsnitt från Studio Ett
Djurrättsaktivister på frammarsch och skattefusk
Tis 06 nov 2007 kl 19:00
Tisdag 6 november

16.00-16.45

Flyktingar från Irak
Många av de som flyr från kriget i Irak söker sig till Sverige. Finns det likheter med situationen under Balkankriget i början av 1990-talet? Kan vi dra lärdom av det? Hur kan vi ta till vara på den reusurs som de här människorna utgör? Hör Olof Åslund, docent på Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering och Christer Hallerby, statssekreterare hos integration- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Militanta djurrättsaktivister på frammarsch
Tiotusentals minkar har släppts ut från sina burar hittills i år. I Sverige finns det ungefär 125 aktiva farmar. Sedan riksdagsvalet förra året har utsläppningen av minkar ökat dramatiskt. Minkarna har det bra i sina burar. Vi har världens bästa djurskyddslag, säger minkbranschen. Skitsnack! säger djurättsförspråkarna. Vem har rätt och vem har fel? I programmet bl a Bo-Göran Ulrikz, minkuppfödare, Benny Andersson, Djurens rätt samt Jörgen Martinsson, Svenska Pälsdjursförbundet och Jan Strannegård, från Västra Götalandspolisen.

17.00-17.45

Skattetryck och skattefusk
Statsminister Fredrik Reinfeldts nya statssekreterare Nicola Clase berättade i helgen att hon har betalat ut 68 000 kronor svart för att bygga och måla om familjens sommarstuga. Och i veckan avslöjade Aftonbladet att moderaterna Carl och Charlotte Cederschiöld anlitat svart städhjälp, de senaste 13 åren. Men vad är anledningen till skattefusket? Svaret är de orimligt höga svenska skatterna, enligt Robert Gidehag, VD på Skattebatalarnas förening och Josefin Brink (v) riksdagsledamot deltar i samtalet.

EU:s utvidgning
När ska EU bli ännu större än dagens 27 medlemmar? Och vilka länder ligger bäst till för att komma med? Idag gav EU-kommissionen sin syn på bland annat dom frågorna. Och den stora stötestenen som just nu förlamar planerna på en större union är förstås Turkiets eventuella inträde. Motståndet från framför allt Frankrikes president Sarkozy har gjort att luften riskerar att gå ur både turkarna själva och de EU-länder som vill se Turkiet som medlem. Samtal med Susanne Palme, reporter, Alice Petrén, SR:s Pariskorrespondent och Thomas Gür, Turkietexpert.

Operation Filmmaker
Vad händer om man bjuder in en ung irakisk filmstudent att komma från en plundrad och förstörd filmskola till en riktig amerikansk filminspelning? Det har den amerikanska dokumentärfilmaren Nina Davenport fått uppleva. I sin film Operation Filmmmaker följer hon det amerikanska filmteamet som en god gärning, låter den unge Muthana delta i en filminspelning i Prag. Det blir som en återupplevelse av invationen av Irak. Anton Karis reporter.

Minkuppfödning
Utsläppningarna av minkar från minkuppfödningsfarmar har ökat dramatiskt sedan förra året då det lagförslag skulle leda till en naturligare miljö för minkarna på pälsfarmar röstades ner i Riksdagen. Förslaget skulle leda till kännbara ekonomiska konsekvenser för minkuppfödarna. Något som skulle drabba en väl fungerande och oskyldig näring enligt Cecilia Widegren, moderat riksdagsledamot. Debatt med Roger Pettersson politisk chef på Djurens rätt, som menar att pälsnäringen bryter mot djurskyddslagen som det ser ut idag.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Annika H Eriksson
Producenter: Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Studio Ett
Studio Ett kväll 23 november Igår kl 22:12(98 min)

Vår korrespondent om den pågående regeringskrisen i Tyskland och kvällens möten. Hör också om situationen i Libyen där människor säljs som slavar - som på auktion. Samtidigt växer kritiken mot att EU...

Studio Ett 23 november Igår kl 16:03(102 min)

Slavhandeln i Libyen, #tystiklassen-sexuella trakasserier i skolan, Etiopien och torkan, beslut om nya kyrkohandboken, SD:s landsdagar, avtal för att rohingyer får återvända till Burma, oväder i norr.

Studio Ett kväll 22 november Ons 22 nov kl 22:12(98 min)

Röster och reaktioner om senaste uppropen om sexuella trakasserier - #timneout med kvinnor inom svensk idrott som avsändare och #tystiklassen där tjejer i den svenska skolans värld samlat sig till...

Studio Ett 22 november Ons 22 nov kl 16:03(102 min)

Zimbabwe. Kulturprofilen och flockbeteende. Slussen i fokus på Liljevalchs. Storbritannien budget. Livstid för Ratko Mladic. #deadline. En republikansk Sverigevän. Tyskland.

Studio Ett kväll 21 november Tis 21 nov kl 22:12(98 min)

Zimbabwes president Robert Mugabe har avgått, uppger parlamentets talman, enligt AP. 4 084 kvinnliga journalister har skrivit under uppropet #deadline mot sexuella trakasserier inom journalistiken.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".