Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Makt
Sön 28 okt 2007 kl 18:00
P1 28/10 kl 17.03, repris 2/11 kl 21.03

Makt. Smaka på ordet. ”Det var en gång en mäktig kung”. Då talar vi om politisk makt, men makten kan även vara ekonomisk, militär eller polisiär. Brutal eller legitim. Genusforskningen har gett oss begrepp som könsmakt.

Filosofiska rummet lyfter fram ett helt nytt forskningsfält inom filosofin - social ontologi - ett sätt att försöka finna samhällets princip och på så vis sätta nytt ljus på makten.

Makt är ju ett centralt begrepp i alla samhällsbyggen och mänskliga relationer. Vi pratar om den som en självklarhet men vet vi verkligen hur makt fungerar? Hur uppstår makt och hur upprätthålls den?

Gäster är Åsa Andersson, praktisk filosof som i sin forskning jagar samhällets princip och laborerar med nya maktanalyser, Magnus Jiborn som är filosof och lobbyist och Christopher Aqurette, som är nyliberal bloggare. 

Programledare Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

 

Boktips
Åsa Andersson: Power and social ontology

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet
De mänskliga synderna Sön 12 nov kl 17:00(45 min)

Det är mänskligt att synda. Men vad räknas som syndigt idag? Samtal från Göteborgsoperan mellan Edda Magnason, Ola Sigurdson, Karin Holm, Bengt Brülde och programledare Lars Mogensen.

Mannen Sön 08 okt kl 17:00(44 min)

Många av samhällets problem tycks uppstå av en överdriven manlighet. Är det dags för männen att dämpa sig lite? Kutte Jönsson, Navid Modiri och Mats Olsson diskuterar med Lars Mogensen.

Nonsensforskning Sön 01 okt kl 17:00(44 min)

Har universiteten reducerats till betygsproducerande fabriker? Mats Alvesson hävdar att mycket av dagens samhällsforskning är meningslös. Här samtalar han med Ebba Lisberg Jensen och Tapio Salonen.

Aristoteles Fysik Sön 17 sep kl 17:00(44 min)

Efter närmare 2 300 år finns nu Aristoteles avgörande verk i svensk översättning av filosofen Charlotta Weigelt.

Kunskapsresistens Sön 10 sep kl 17:00(44 min)

Falska nyheter och säljande retorik: Vilken status har kunskap och sanning i dagens medielandskap? Filosofen Åsa Wikforss diskuterar med hjärnforskaren Andreas Olsson och medieexperten Anders Mildner.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".