Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Göran Perssons hatkärlek till medierna
Lör 27 okt 2007 kl 12:00
P1 lördag 27 oktober kl 11.03

Efter 12 år vid makten har den förre statsministern Göran Persson ett och annat att säga om tillståndet för den svenska journalistiken och medielandskapet. Vi träffade honom för att fråga om hans hatkärleksförhållande till medierna. Varför är han så besatt av Dagens Nyheters politiske krönikör Henrik Brors?

Hur allvarliga är bilderna som visar Reinfeldts statssekreterare pussas med TV4:s politiske reporter? Och hur kommer det sig att han har så många åsikter om hur Internet förändrar medielandskapet – trots att han just lärt sig googla? Han berättar också om sitt allra värsta medieminne.

På lördag fyller den svenska journalisten Dawit Isaak 43 år i en fängelsecell i Eritrea. Hur går det egentligen med den tysta diplomatin? Hör Dawits bror Esaias i Göteborg som är kritisk mot dagens linje. Vi träffar också UD: s kabinettsekreterare Frank Belfrage.

De senaste åren har staten gjort sig av med en rad tidningar. De har sålts eller helt enkelt lagts ner. Nu hotas även biståndsmyndigheten Sidas tidning Omvärlden sedan anslaget för information halverats. Regeringen anser att tidningar och opinionsbildning ska skötas av marknaden.

Och så tittar vi närmare på en ny tidningstrend i USA, där en rad ”goda tidningar” har etablerats på marknaden. Det handlar om tidningar som Contribute, Benefit, Giving och Good och seriös journalistik om sådant som välgörenhet. Bakom ligger unga filantroper som blivit rika på dotcom-boomen. Trenden kan mycket väl komma även till Europa.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

DN skrev om sexuella trakasserier på medieutbildning och Paragraf gick till motattack. Mediers försiktighet vid självmord. Metoo i riksdagen, brist på politiskt intresse eller bristande journalistik?

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".