Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:18 min
Cyklister i Köpenhamn: David Rasmusson, Danmarkskorrespondent
Tor 28 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 28 september 2017. Köpenhamn.

Köpenhamn torsdag

– Se dig för din jävla idiot, sa mannen till mig medan han snabbt cyklade förbi med ett argt uppsträckt långfinger. Eftersom han dessutom svor åt mig på danska lät det betydligt grövre.

Jag skämdes lite för jag insåg att jag hade gjort ett klassiskt nybörjarmisstag i Köpenhamn. Jag hade gått för lite för nära trottoarkanten medan jag väntade på att få grön gubbe och oavsiktligt hade jag tagit mig in på cyklisternas revir.

För här Danmarks huvudstad är det cyklarna som regerar. I morgonrusningen är det ingen ovanlig syn att se hundratals hjälmbeklädda pendlare stå och vänta vid ett rödljus. Pensionärer, barn, tonåringar, män, kvinnor, alla trampar.

I snitt cyklar en köpenhamnare tre kilometer varje dag och det finns idag fler cyklar än bilar på gatorna.  Uppskattningsvis 675 000 cyklar mot 120 000 bilar.

61 procent av pendeltrafiken i staden sker på sadeln och det är en siffra som ökat år för år. Köpenhamn har också utsetts till världens bästa cykelstad två gånger och slagit sig förbi kända cykelmetropoler som Amsterdam. Staden är kompakt, relativt platt och därmed lättcyklad.

Kommunen har också verkligen satsat på cyklisterna. Cykelbanor, som är tydligt avskilda från biltrafiken löper längs alla större vägar och särskilda cykelmotorvägar från förorterna in till stadskärnan har gjort livet enklare för cykelpendlare och det finns också ett väl utbyggt hyrcykelsystem där man även kan hyra el-cyklar.

Men det är inte bara Köpenhamnarna som cyklar, i snitt så sitter varje dansk 1,6 kilometer i sadeln varje dag och cykelsporten har ungefär samma status som längdskidåkning har i Sverige. När Tour de France pågår så direktsänds varje etapp i TV och alla större mediehus skickar ut pushnotiser om resultaten. På kvällarna är det studioprogram där dagens drama analyseras in i minsta detalj av experter.

Men att Köpenhamnarna väljer cykeln har ingenting att göra med att de skulle vara särskilt hurtiga av sig. Det handlar helt enkelt om att det går snabbare är enklare och billigare än att ta bilen. Och sedan är kollektivtrafiken inget man som svensk blir särskilt avundsjuk på. Visst, det grävs för fullt för nya tunnelbanelinjer, men än så länge finns det bara 22 stationer jämför med Stockholms 100.

Nej, cykeln regerar på Köpenhamns gator, men för det mesta lever man i fredlig samexistens med både gående och bilister. Ingen äkta köpenhamnare skulle få för sig att cykla på trottoaren eller försöka smita förbi vi ett rödljus. Så länge du inte gör om mitt misstag och tar dig in på cyklisternas revir så kommer du garanterat ta dig hem oskadd.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Den löpartokiga kontinenten: Ekots Samuel Larsson... Tis 13 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Vi behöver äta frukost i en annan verklighet:... Mån 12 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan 12 mars

Utrikeskrönikan 12 mars

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".