Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:36 min
I skuggan av Grenfell Tower: Palmira Koukkari Mbenga: Stockholm
Fre 29 sep 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan 29 september 2017. Stockholm.

Stockholm, fredag.

Höghuset Grenfell Tower sticker upp bland låghusen runt omkring som en enorm utbränd fackla. Människorna som bor här lever bokstavligen i dess skugga. Det är som att huset kastar en obehaglig påminnelse över området. En påminnelse om den hemska natten i juni, då de såg sina grannar, vänner och familj brinna upp tillsammans med huset.

Trots att jag har sett det på bild innan jag sätter mig på planet till London går det inte att värja sig. Det knyter sig i magen av obehag varje gång jag tittar upp på det kolsvarta Grenfell Tower. De som bor här måste se det från sina fönster varje dag och gå förbi det på väg till jobb och skola.

Jag kommer på mig själv med att undra hur de klarar det. Det finns såklart inte ett svar på det, men i många fall är svaret: det gör de inte. Många mår dåligt och det syns både på människor jag träffar som inte vill prata. Som ser ut att ha gråten i halsen och som vänligt avböjer och ursäktar sig med att det är känsligt. Eller på de som vill prata och säger att något gick sönder i dem den natten juni. Det syns på siffrorna, på att Storbritanniens National Health Service har sökt upp 4000 personer sen branden och screenat 400 av dem för posttraumatisk stress, en siffra de tror kommer öka. Och det syns på den mysigt inredda dubbeldäckaren som står parkerad i närheten av en av de lokala kyrkorna, med en skylt som säger Welcome to the listening bus - öppet 23 till morgonen. Många lider av sömnproblem sedan branden och hit kan man komma och prata av sig.

Ett annat svar på hur människorna klarar sig här är: tillsammans. Den mest akuta fasen av katastrofen är över, men folk fortsätter att finnas där för varandra. Under en motorvägsbro mitt emot Grenfell Tower har lokala volontärer byggt upp en mötesplats. De har målat väggarna fylla av hyllningar till offren. Ställt dit soffor, stolar och bokhyllor- och ett piano. På kvällarna samlas folk här och umgås och pratar, och nästan alltid ekar pianomusik mot betongväggarna. Där träffar jag en kvinna som kallar sig för The Jar Lady, ett namn hon har fått för att hon målar burkar och använder som ljuslyktor vid minnesplatser och manifestationer. Hon säger att hon inte vill att hennes grannar ska bli ihågkomna som en siffra. Hon vill att vi säger deras namn och berättar deras historier.

Det är historier som bara kan berättas av anhöriga, men som skymtar fram när man går omkring i området. Överallt finns små minnesplatser med bilder och meddelanden och blommor till minne av de döda. Som 24-åriga konstnären Khadija Saye, som bodde på 20e våningen tillsammans med sin mamma Mary Mendy. Eller Raina, som levde och dog Grenfell Tower med sina två döttrar, tre och fem år gamla. På en annan bild ler lilla Amaya mot kameran, med tofsar i håret. Fotot är omringar av små handavtryck i olika färger, och ett meddelande från en förskola som saknar henne.

På ett staket hänger en t-shirt, med ett märke från Londons brandförsvar. På tröjan har någon skrivit med tuschpenna: WE DID THE BEST WE COULD, I PROMISE.

Såhär fortsätter det, gata upp och ner. Vid ett gathörn har någon satt upp en stor, vit skylt som är full av budskap. I mitten har någon skrivit ett ord, med stora svarta bokstäver: WHY? Varför? Och under den fortsätter frågeställningen: varför måste arbetarklassen fortsätta lida?

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
De oskuldsfulla som upphäver krigets gråskalor:... Kl 10:00(3:07 min)

Utrikeskrönika den 22 mars 2018.

Utrikeskrönika den 22 mars 2018.

"Läkare som inte tvår sina händer": Ekots Johan... Igår kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönika den 21 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan Tis 20 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

Utrikeskrönikan den 20 mars. Washington.

"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Mån 19 mar kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".