Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
3:37 min
Kambodjas vänskap med Nordkorea: Margita Boström i Bangkok
Tis 03 okt 2017 kl 10:00
Utrikeskrönika den 3 oktober 2017. Bangkok.

Bangkok tisdag

Varje dag runt femtiden rullade dom ut skylten, ställde högtalarna tillrätta, satte på musiken, inte för högt inte för lågt.. men de gälla sångerna slog ändå igenom i trafikbruset. Och så ställde sig de två kvinnorna där i sina rödprickiga klänningar al la femtiotalsstil för att locka gäster till restaurang Pyongyang Okryu  En av runt 100 Nordkoreanska restauranger i världen. Just den här låg tidigare bara runt hörnet från min bostad i Bangkok.

Genom åren har dessa Nordkoreanska restauranger beskrivits som ett sätt för den totalitära staten att få in västerländsk valuta.

Allra flest finns i Kina men även i Kambodja finns flera stycken och det har sin förklaring i den tidvis djupa och långvariga vänskapen länderna emellan.

Den sträcker sig tillbaka till Kambodjas prins Norodom Sihanouk och Nordkoreas förste diktator Kim il-Sung som träffade varandra första gången på en konferens i Belgrad 1961. Vänskap uppstod och när Sihanouk tvingades i exil  på 70-talet så byggde Kim Il-Sung ett palats till sin vän i utkanten av Pyongyang,  I sina memoarer från 2005 skriver prinsen att Kim var hans allra bästa vän.

Och än i dag så ligger Nordkoreas ambassad och premiärministerns residens sida vid sida i Phnom Penh. Men även idag så skapas nya vänskapsband och projekt som av en del ses som ett sätt att gå runt de allt hårdare sanktionerna mot Nordkorea.

I utkanten av Siem Reap, staden där tempelområdet Angkor Wat ligger, reser sig numera Angkor Panorama Museet. Det är byggt av Pyongyang Mansudae Art Studio, en nordkoreansk konstgrupp som beskriver sig själv som "förmodligen den största konst gruppen i världen". Det är dom som skapat i stort sett alla de bronsstatyer i Nordkorea som finns på de två tidigare ledarna Kim Il-Sun Och Kim Yong Il, samt även många v de jättelika målningar i stan, mosaikbilderna i Pyongyangs tunnelbana. En av Kim dynastins propagandamaskiner med andra ord.

Museet, designades, byggdes och sägs även ha finansierats av Nordkorea, ett bygge som lär ha kostat runt 25 miljoner US-dollar.

De tio första åren går vinsten till Nordkorea, de tio följande splitsas vinsten mellan de båda länderna för att museet sedan ska övergå i ett kambodjanskt ägande.

Men trådarna mellan de båda länderna tar inte slut där...numera nedlagda tidningen Cambodia Daily avslöjande att en av de kvinnor som smetade det giftiga ämnet VX i ansiktet på Kim Jong Uns halvbror Nam hade varit i Kambodja dagarna innan dådet och tränat på hur man skulle göra.  Idag inleddes rättegången mot de  bådakvinnorna som själva säger att de är oskyldiga till mordet.

Vänskapen mellan de båda länderna är inte lika varm som den en gång var och Kambodjas ledare Hun Sen har uttryckt sitt ogillande i Nordkoreas kärnvapenprogram. Men längre än så har de inte gått...och varje museibesökares 15 dollar i inträdesavgift och de fyllda borden på de Nordkoreanska restaurangerna runt om i världen innebär nya pengar i Kim Yong -Uns fickor.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
"Klippan som kan sänka Brexit": Ekots Staffan... Kl 10:00(2:55 min)

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 19 mars 2018. Stockholm.

"Valfrihet är överskattat" Ekots Maria Persson... Fre 16 mar kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika den 16 mars 2018. Moskva.

Om ett levnadsöde på lokaltåget: Ekots Johanna... Tor 15 mar kl 10:00(3:09 min)

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Utrikeskrönika 15 mars 2018. Moskva.

Österrike fimpar rökförbudet: Ekots Daniela... Ons 14 mar kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Utrikeskrönika 14 mars 2018. Wien.

Den löpartokiga kontinenten: Ekots Samuel Larsson... Tis 13 mar kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Utrikeskrönikan den 13 mars 2018. Maputo.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".