Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Livet som döende
Mån 30 okt kl 11:04
Alrik är döende i cancer. Och har varit det i flera år tack vare modern sjukvård. Men det är på gott och ont menar han. Att vara döende innebär väldigt tydligt att inte känna sig behövd.

Idag kan man leva som döende under många år tack vare modern sjukvård. Men det är på gott och ont menar Alrik Williams och Helena Lundbäck. Båda är döende av cancer och har fått känna på det utanförskap det innebär.

– Döden är väl skildrad i vår kultur, tex på film och i litteraturen, men döendet är fortfarande tabu, säger Alrik Williams, 53 år. Flera gånger har bekanta vänt om när de sett honom på gatan, av rädsla för att prata om hans situation.  Han önskar att vi kunde synliggöra de döende och efterlyser en motsvarighet till det vi har vid födelsen - barnavårdscentralen BVC. 

– Det skulle behövas ett DVC, döendets vårdcentral, säger han.

Tillsvidare har han tagit saken i egna händer och skapat ett forum på nätet - Forum för de döende.

Helena Lundbäck är 59 år och har vetat att hennes cancer är obotlig i tre år nu. Hon har blivit hjälpt genom att läsa på Alriks forum men inte skrivit något själv.

– Jag tyckte det var tufft att läsa ordet döende. Jag är nybörjare på att vara döende och vill hellre säga kroniskt sjuk. Men samtidigt är det ju just så det är. Vi är döende och egentligen borde vi väl prata mer om det rakt ut.

Programmet är gjort av Kicki Möller

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.06
    Mogwai - Ether
    Album: Ether
    Bolag: Temporary Residence Ltd.
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Jag ljög om min ålder Tis 14 nov kl 11:04(26 min)

"Jag undviker folk och sociala sammanhang för jag vill inte ljuga mer", säger Ali. Han gjorde det för att öka chanserna att få stanna i Sverige. Hur är det att leva med den lögnen?

Entreprenören och flyktingkrisen Mån 13 nov kl 11:04(29 min)

Lubbe är entreprenör i Söderhamn och 2015 storsatsar han på flyktingbranschen. Det blir en annorlunda affär på många vis. Vi har följt honom i Campus Vågbro Park under ett år.

En pissfitta till journalist Tis 07 nov kl 11:04(28 min)

På två och en halv månad får Sarah Britz 73 olika mejl från en man som tycker att hon skriver om fel saker och gör ett dåligt jobb. "Din jävla pissfitta." Det ingår i jobbet. Eller?

Jävla politiker!!! Mån 06 nov kl 11:04(29 min)

Hur mycket hat och hot skall en politiker tåla? För Erik Lövgren, regionråd i Västernorrland, blev det råa samtalsklimatet kring nedläggningen av BB i Sollefteå det som fick bägaren att rinna över.

Jag sökte kontakt med min döda pappa Tis 31 okt kl 11:04(28 min)

Nataschas pappa dog när hon var åtta år och allt sedan dess har hon saknat honom. När hon sen i vuxen ålder fick kontakt med ett medium förändrades allt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".