Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Del 2: Vad får ett barns liv kosta?
Fre 03 nov kl 12:10
Wilma lider av en svår muskelsjukdom och det finns en medicin som skulle kunna göra henne bättre. Men den kan bli för dyr för vården. Vi möter dem som är ansvariga för att värdera läkemedel.

När ett nytt läkemedel godkänns för användning i Sverige görs en så kallad hälsoekonomisk värdering. I ena vågskålen läggs läkemedlets effekt, i den andra dess pris.

Wilmas medicin är effektiv men jättedyr. Vårdens pengapung är ändlig, så prioriteringar måste göras. Men hur beslutar man vilka som ska få vård, hur värderar man ett liv?

I programmet möter vi Wilma och Wilmas mamma. Medverkar gör också Gerd Lärfars, ordförande från Rådet för nya terapier, Jonathan Lind från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket samt Mats Ekelund från läkemedelsbolaget Biogen.

Första delen i serien handlar om Otto som är 1,5 år och lider av spinal muskelatrofi: Vad får ett barns liv kosta?

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".