Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
Ett avsnitt från Studio Ett
Partiledardebatt, EU-toppmötet i Lissabon och fusk
Ons 17 okt 2007 kl 19:00
Onsdag 17 oktober

16.00-16.45

Partiledardebatt
Vi får höra ett referat av dagens partiledardebatt i Riksdagen av vår reporter Olof Sjölander och följer upp med kommentarer från Maria Abrahamsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Lotta Gröning, debattredaktör på Aftonbladet.

Det nya EU-fördraget
Kommer EU äntligen att enas om sina framtida spelregler och vad innebär de för dig och mig? I morgon inleds det informella EU-toppmötet i Lissabon, där EU:s statschefer ska välsigna det nya reformfördraget. Men vad betyder egentligen fördraget konkret, vilken skillnad kommer det att göra och på vilket sätt skiljer det sig från det som röstades ner 2005?
Medverkar gör Maria Strömvik, statsvetare vid Lunds universitet, Susanne Palme, Studio Etts EU-reporter och Ola Wiklund, advokat och docent i EU-rätt.

Jubileum i Frihamnen
Den privata konsthallen Magasin 3 i Frihamnen i Stockholm har under sina 20 år kommit att bli en av landets viktigaste konstinstitutioner. 20-årsjubileet firas med utställningen ”To be continued”, där den svenske konstnären Matti Kallionen deltar. Han jobbar både med bild, ljud, film och musik som han komponerar själv. Precis framför hamnmagasinet där Magasin 3 ligger står hans gigantiska allkonstverk, som mest liknar en rymdfarkost.
Vår reporter Towe Matre bad konstnären och Magasin 3s intendent Richard Julin att beskriva skapelsen.

17.00-17.45

JAS till Thailand
Idag blev det klart att Thailand kommer att köpa 6 stycken JAS Gripen-plan av Sverige. Men är det rätt att exportera krigsmateriel till en militärdiktatur?
Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Ola Mattson, Svenska Freds kommenterar affären.

Unga hemlösa
Personalen på Stockholms natthärbärgen slår nu larm om att gruppen unga hemlösa i 20 årsåldern växer oroväckande snabbt. Antalet har nästan fördubblats de senaste 3 åren. Många är missbrukare, men en växande grupp är unga som lämnat småstäder för ett liv i Stockholm. För att kunna hjälpa de många hemlösa söker natthärbärgena mer pengar för att klara av situationen.
Studio Etts reporter Katarina Gunnarsson besökte natthärbäget Grimman i Stockholm, där hon träffade hemlöse Tobias som sovit där.

Fusk
95% av svenskarna kringgår välfärdssystemen, skriver två Nationalekonomer i DN idag. Det handlar om fusk med a-kassa, föräldraledighet, sjukpeningar och svartjobb. Men varför fuskar vi och hur kommer det sig att det inte längre är tabu inom politiken att tala om fuskandet?
Erik Herngren, VD Kairos Future och Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR medverkar.

Presidentvalscirkus i USA
Nu ska vi till delstaten Iowa, mitt i USA, som alltid när det gäller presidentval är först ut i de prov- och primärval som avgör vilka som blir dom slutgiltiga presidentkandidaterna för demokrater och republikaner. Den som vinner där i början på nästa år väntas ha mycket stora chanser att ställa upp i själva presidentvalet.
Vår USA-korrespondent, Daniel Alling, följde med när en av de mest kända kandidaterna hittills jagade röster på en gata i huvudstaden Des Moines.

Programledare: Monica Saarinen och Richard Myrenberg

Producenter: Helena Giege och Karin Wickström
helena.giege@sr.se  karin.wickstrom@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Studio Ett
Studio Ett kväll 13 december Igår kl 22:12(98 min)

Pensionsåldern föreslås bli högre enligt ett förslag av den så kallade Pensionsgruppen. Det brittiska parlamentet tvingar premiärminister Theresa May att göra ett tillägg i lagförslaget om brexit.

Studio Ett 13 december Igår kl 16:03(102 min)

Elev död efter knivskärning på en gymnasieskola i Enskede Gård. Förlust Republikanerna i Alabama. Migranterna i Libyen. Hyvling: anställdas arbetstid kortas. Psykisk ohälsa bland unga ökar...

Studio Ett Tis 12 dec kl 22:12(98 min)

Direktsänt aktuellt magasin.

Studio Ett måndag 12 december Tis 12 dec kl 16:03(102 min)

Falska asylberättelser, Klimatmötet Paris, Bitcoinrallyt, Utrikes reportage Indien, Trump vill återuppta rymdprogrammet, Amnestyrapporten, Kreditsamhället, Vad är svenskhet, Gotlands regemente.

Studio Ett Mån 11 dec kl 22:12(98 min)

Direktsänt aktuellt magasin.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".