Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
500 år med Luther
Sön 29 okt kl 16:03
Martin Luther kvalar lätt in på topplistan över personer som haft störst påverkan på efterkommande generationer. För 500 år sedan spikade han, enligt myten, upp 95 teser på slottskyrkan i Wittenberg.

I två timmar sätter programledarna Tithi Hahn och Peter Sandberg strålkastarljuset på det dåtida mediegeniet Martin Luther som kom att bli Europas mest inflytelserika opinionsbildare. Medverkar gör författare, teologer och biskopar som alla haft anledning att fundera på fenomenet luther.

Producent: Rigmor Ohlsson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 16.03
    Leipziger Streichquartett - Symphony No. 5, Op. 107, "Reformation": V. Chorale: Andante con moto - Allegro maestoso
    Album: Mendelssohn: Chamber Music
  • 16.25
    Concerto Melante - Ein feste Burg ist unser Gott, TVWV 8:7
    Album: Ein feste Burg ist unser Gott
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Viktig ABBA-skiva fyller jämt - vad har den haft för betydelse? Porträtt av en av svensk barnkulturs centralfigurer: Gullan Bornemark. Dessutom: Essä om "svart ekologi".

Uppsättningen av My Fair Lady på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm delar kritikerna. Vi samlar några av dem för ett samtal om fel och förtjänster. Dessutom om skräckförfattaren Shirley Jackson.

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Sön 10 dec kl 19:40(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Hur har den senaste tidens uppmärksamhet kring Nobelpriset och Svenska Akademien påverkar Nobelfesten? Vad pratar gästerna om? Det funderar kulturredaktionens Hanna Jedvik på i veckans kulturkrönika.

Dessutom film om ortodoxt judiskt liv i New York.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".