Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Skruv - "den händiges" huvudvärk
Ons 10 okt 2007 kl 14:00
Tekno 10 oktoberMisslyckas du också med skruven? Skruvdragaren bara slirar i skruvhatten? Till slut får du dra ut en demolerad skruv med kofot?Antagligen har du skruvar och bits (spetsen i skruvdragaren)... som inte funkar ihop.

På byggmarknaden finns det otaliga lösningar för hur skruv och bits ska passa ihop: Phillips, Pozidriv och Torx för att nämna några. Tekno har botaniserat i skruv/bits-floran och ger tips om hur du ska tänka när du står i affären och ska köpa skruv. Skruvspecialisten Pär Thuresson guidar oss.

Miljöbilstest: Toyota Prius - hybridbilen

Att kombinera flera drivkällor i ett fordon är inget nytt. En skottkärra med segel var förmodligen det första hybridfordonet. En modern hybridbil har oftast en bensinmotor och en elmotor som hjälps åt.

Rörelseenerigin tas också tillvara av en generator som laddar batteriet istället för att man bromsar bort den. Toyota har dominerat hybridmarknaden från starten för tio år sen med Prius.

Toyotas lyxbilsmärke Lexus har dessutom tre hybrider i modellprogrammet. Den vräkigaste är Lexus LS 600h som Tekno åker en sväng med. Prius får bra betyg för det smidiga samspelet mellan bensin- och elmotor och den låga bränsleförbrukningen.

Priusen har också störst innerutrymmen av de testade 120-grammarna, men den sluttande karossformen stjäl utrymme från baksäte och bagageutrymme. Det höga bagagerumsgolvet (pga. batteripacken) gör dessutom att Prius möjligen blir för liten för barnfamiljer. En kombi är förhoppningsvis på gång enligt Toyota.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".