Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Företag som vill stoppa läckor till medier
Lör 06 okt 2007 kl 12:00
P1 lördag 6 oktober kl 11.03

För myndigheter är det ett lagbrott att försöka avslöja en anställd som vänt sig till en redaktion med känsliga uppgifter. Men i företagsvärlden är det annorlunda. Det finns idag ingen svensk lag som skyddar så kallade ”whistle blowers”. Tvärtom så förekommer det att företag spårar anställdas telefonsamtal och kollar deras mejl för att avslöja kontakter med pressen. Om detta handlar senaste numret av Föreningen grävande journalisters tidning Scoop.
Vi har pratat med Peter Rost, tidigare produktchef på läkemedelsbolaget Pfizer, som fått företagets detektiv efter sig sedan han larmat om oegentligheter.
Marie Karlsson-Tuula, docent på förvaltningshögskolan i Göteborg, är oroad för ökande övervakning inom företagen, något som kan minska möjligheterna för anställda att kontakta medierna. Svenskt näringslivs ansvarige i säkerhetsfrågor, Tommy Svensson, tycker att det är naturligt att företag skyddar sig mot läckor genom övervakning av mejl, internetsurfning och till och med telefonsamtal. Bara man informerar de anställda.

Svenska journalister är många gånger usla på att skydda sina källor. Det hävdar Sus Andersson, reporter på tidningen Svensk bokhandel. De allra flesta tänker inte på att källorna lätt kan avslöjas genom de elektroniska spår som mobiltelefoner och datorer lämnar efter sig.
Scoops chefredaktör Matilda Uusijärvi är kritisk till att källorna är så oskyddade på privata företag. Och hon berättar i senaste numret av tidningen om när hon av misstag medverkat till att avslöja en källa. Hon fick ett samtal från en anställd på ett vårdföretag, samtalet spårades och ledde till att den anställde fick gå. Uusijärvis mobiltelefon var inte anonymiserad.

Vilka jobb får man egentligen göra och ändå kalla sig journalist? Vi tittar närmare på den infekterade debatten om frilansjournalister som skriver åt myndigheter eller gör rena reklamjobb. Vissa journalister varnar för att det kan leda till trovärdighetsproblem och att det bryter mot yrkesetiken, medan andra inte ser några problem, tvärtom är det ett bra sätt att dra in pengar när arvodena är låga för ren journalistik. Vi har bland annat pratat med Mats Utbult, frilansjournalist med uppdrag från myndigheter, universitet och fackförbund.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna
Medierna
Lör 16 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 09 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 02 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 26 aug kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 19 aug kl 11:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".